Álszent felhívás

Tíz kiváló értelmiségi fordult az olvasókhoz néhány nappal a választások előtt (Felhívás a választókhoz, április 3.), mondván: „Mi, a nemzetért felelősséget érző konzervatív értelmiségiek mérhetetlen aggodalommal figyeljük az új szélsőjobboldali párt, a Jobbik erősödését.”

Az egyik aláíró, Solymosi Frigyes akadémikus ezt megelőzően – tiszteletre méltóan nem először – A Jobbik és a konzervatív értelmiség című írásában (április 2.) elemzi a várható fejleményeket. Mint írja: „A Jobbik … végső soron a hatalom megszerzésére fog törekedni.” Igaz, „… Vona Gábor tagja volt Orbán Viktor … Szövetség a Nemzetért polgári körének”, „Sajnos a Fidesz és közvetlen környezete a Jobbik-mozgalomnak politikai párttá alakulásakor sem érezte a veszélyt”. Sőt, „…A Fidesz politikusai kezdetben pozitívan nyilatkoztak a Jobbik fiatal alapítójáról”. „Ez pártpolitikai megfontolásokra vezethető vissza, hiszen … az ellenzék elsődleges célja a koalíció gyengítése, … a kormány lemondatása volt: ebben a törekvésükben a Jobbik mind drasztikusabb megnyilvánulásai is segítették.” Ezután felteszi a kérdést: „…a konzervatív (elit) értelmiség, amelytől valamiféle előrelátás, éleslátás elvárható lett volna, miért nem emelte fel a hangját a szélsőséges, kirekesztő nézetek ellen, a félkatonai szervezetek létrehozása és fenyegető felvonulásai miatt”.

A konzervatív értelmiség részéről kinyilvánított pozitív nyilatkozatok feltehetően abból eredtek, hogy Vonát maga Orbán vette maga mellé – így tévedés kizárva.

Ebben a helyzetben különösen indokolt Solymosi professzorral vitatkoznom: ha az országot a szélsőjobb feltörekvése fenyegeti, akkor egy felelős ellenzéknek – szerintem – nem lehet „…elsődleges célja a koalíció gyengítése…”, hanem csakis a csatlakozás a „ballib” oldal – sajnos bizonytalan, tehetetlen – fellépéséhez, az ország ilyen veszélytől és szégyentől való megóvásához.

Nem látok indokot arra, hogy miért a konzervatív az „elit” értelmiség, különösen akkor, ha „…a jobboldali értelmiség tartózkodik véleményének kinyilvánításától, amíg a Fidesz nem mutat számukra utat”. Uraim! Ez elit értelmiségi viselkedés? Solymosi professzoron kívül ennek az „elit”-nek nincs önálló véleménye? Netán közeledik a „Szabad ember szabad hazában azt gondol, amit szabad!” Még a Jobbik várbeli, elnöki palota előtti masírozása is szó nélkül maradt!

Tisztelt „elit” Értelmiség! Csak mikor a Fidesz korlátlan hatalma látszott megkérdőjeleződni, akkor kellett felhívással élni? Netán azért, hogy Önök is moshassák kezeiket, hogy „de hiszen mi szóltunk!”

Ebben rejlik húsvét előtti felhívásuk pilátusi álszentsége! Az elmúlt vasárnap pedig jelzi, hogy elkéstek!

Horányi István Balatonfenyves

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.