Egy megkésett felhívás

„Az országnak arra nincs szüksége, hogy... a lakosság veszélyes, kirekesztő nézetek befolyása alá kerüljön, ami sohasem fellendüléshez, hanem csak pusztuláshoz vezetett.” „Arra kérjük a választópolgárokat, gondolkozzanak el mindezen, mielőtt április 11-én az urnához lépnek” – írják többek között konzervatív értelmiségiek. (Felhívás a választókhoz, április 3.)

Helyeselni lehet, hogy felhívásukat közzétették, csak sajnos elkéstek vele. Elkéstek, mert a „veszélyes, kirekesztő” nézeteket hirdető szervezet nem úgy pattant elő, mint Minerva apja fejéből teljes harci öltözetben, hanem szemünk láttára, a Fidesz kebelén melengetett kígyóként bújt elő, és azzal együttműködve erősödött.

Köszönhetően annak a politikának, amely kezdettől fogva hol burkoltan, hol nyíltan maga is kirekesztő, kormányát polgári kormányként beállító, híveit – polgárként aposztrofáló – mindenki mástól megkülönböztető nézeteket vallott. Pártelnöke már 1997 októberében választási csalást vizionálva pártja „alkotmányon kívüli helyzetre vonatkozó vészforgatókönyvéről” beszélt, 2009 novemberében pedig a jogállamiságot kérdőjelezően nyilatkozta, hogy „az alkotmány csak technokrata szabálygyűjtemény”. Kormányzása idején meg úgy vélte, „ellenzék nélkül is működik parlament”.

2002-ben a „Veszélyben a haza!” jelmondattal kampányolt, a választások után pedig „A haza nem lehet ellenzékben!” szlogent hangoztatta, azaz pártját a hazával azonosította.

2006 őszén, az őszödi beszéd manipulált közreadásával fellázított – köztük csíkos zászlókat lengető – emberek elfoglalták, majd felgyújtották a MTV székházat. Azt követően a Parlament előtti „táborozás” során és más gyűléseken a Fidesz vezetői és egyes szélsőséges szónokok folyamatosan elhangzó gyűlöletkeltő beszédei – köztük a kormány lemondását követelő 72 órás ultimátum –, a kordonbontó akció, a cigánybűnözésről szóló nyilatkozatok mind-mind bátorítólag hatottak a rendzavarásra hajlamos és más felheccelt, megtévesztett emberekre. Ezek közül aztán többen megtorló akciókra, terrorcselekmények elkövetésére is szövetkeztek.

A felhívást közzétevők már korábban megfigyelhették, hogy a Fidesz egyes szervezetei és tagjai együttműködtek a szélsőségesekkel. Arra is rájöhettek, hogy amikor a bíróság betiltotta a gárdát, úgy tett, mint a sárkányölő, aki megöli a sárkány fiát, de magát a sárkányt garázdálkodni hagyja.

A veszélyekre a „baloldali” (és egyes konzervatív) írók, politikusok és újságírók már jó ideje figyelmeztettek. Csak remélni lehet, hogy a konzervatív értelmiségiek felhívása minél több emberhez eljut, akik elgondolkoznak mindezeken, mielőtt április 11-én az urnához lépnek!

Almási József Tatabánya

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.