Atomlomtalanítás

Charles Krauthammer, Amerika egyik legismertebb publicistája kezdetektől legyintett a START I folytatására tett erőfeszítésekre: „kevés kár származik belőle, ha felesleges atomfegyverekről folytatott tárgyalásokba bocsátkozunk, mert semmi nem forog kockán, aminek következménye lenne”. Számára „bolond beszéd” volt ez.

Feltéve, de meg nem engedve, hogy ha az is, van benne rendszer.

Mostmár Prágától Prágáig ível az a folyamat, amelynek keretében Obama amerikai elnök lépéseket tett az atomfegyvermentes világ – pontosabban: egyelőre annak ideálja – felé. Az Egyesült Államok és Oroszország a világ atomarzenáljának 95 százalékát birtokolja. A nukleáris fegyverek végső esetben való alkalmazási lehetőségét fel nem adva, de Obama a mai, prágai aláírás és a jövő heti, washingtoni globális csúcs elé időzítve új atomstratégiát is hirdetett.

Lényege az a felismerés: a XXI. század új világpolitikai rendet követel. Olyat, amelyben a nagyhatalmak nemcsak szónokolnak azok ellen, akik szerintük lángba akarják borítani a világot, hanem maguk is tesznek a fegyverkezési versennyel szemben. Ennek révén könnyebben zárhatják soraikat, építhetnek alkalmi koalíciót is, ha terroristák vagy atomfegyverükkel „kardcsörtető” felelőtlen államok fenyegetnék őket. (Aktualitásnak lásd az Irán-szankciókról folytatott vitákat a Biztonsági Tanácsban.)

Ma a világ nukleáris helyzete még a hidegháborús időket idézi. Az öt deklarált atomhatalom a BT öt állandó tagja. De a világ inkább attól tart, mi lesz a többiek, köztük Pakisztán, Észak-Korea, a jövőben esetleg Irán arzenáljával. A „non-proliferáció”, magyarabb nyelven az atomsorompó-szerződés megerősítésére, az átfogó atomcsendegyezmény ratifikációjára van szükség. Mint a világpolitikában általában, ez utóbbiban is jól jönne az amerikai példamutatás, és a mielőbbi kongresszusi jóváhagyás szerepel is Obama törekvései között.

Nem véletlen, hogy európai NATO-tagországok is addig ütik a vasat, amíg meleg: évtizedek óta most vetve fel érdemben a náluk „felejtett” taktikai fegyverzet, a B–61-es amerikai bombák kivonását. Guido Westerwelle német alkancellár-külügyminiszter liberális pártja kampányának külpolitikai kulcskérdésévé tette a németországi „lomtalanítást”, holott alig tucatnyi, Tornado gépekre szerelhető bombáról van szó. Bagatell? Luxemburgban, a határhoz közeli Büchel német támaszpont környékén sem az: a katonailag jelentéktelen nagyhercegség is veri az asztalt Brüsszelben.

A START I-utódszerződéshez rögös út vezetett. Az amerikai sajtó mondvacsinált orosz érvekről, magát Medvegyev orosz elnökön alaposan felhúzó Obamáról is beszámolt a több körben is megrekedt tárgyalásokon. De több hozadéka is van a prágai ceremóniának. Egyrészt ez az amerikai elnök első számottevő külpolitikai eredménye. Abból pedig Közép-Európa konkrétan profitálhat, ha az amerikai–orosz kapcsolatok deklarált „újraindítása” nem merül ki üres szavakban, hanem kezd tartalommal is megtelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.