Árulkodó nyilatkozat

A jelenlegi választási idény köztudottan legnagyobb kérdése, hogy mi a győzelemre legesélyesebb Fidesz választóprogramja. Elemzők, szakértők sokasága próbálja kitalálni, mit fognak csinálni. Programjuk egy kívánságműsor, nyilvánvalóan nem akarják elmondani, mire készülnek. Ez egyébként teljesen érhető: a választási program hiánya korlátlan szabadságot ad a a kormányzásban. Bármit tesznek, nem lehet őket szembesíteni a konkrét, számon kérhető vállalásaikkal. Azok ugyanis nincsenek.

Ellenben vannak a politikusaiknak olyan, még a választásokat jóval megelőző nyilatkozataik, amikből nagyjából következtetni lehet arra, milyen intézkedésekre készülnek. Érdemes például a gazdasági tárca volt (és várományos) vezetője, Matolcsy György nyilatkozataiból szemezgetni. Az illető úr arra a kérdésre, hogy „Az egyszerűsítés (mármint az adókedvezményeké, mint az az ezt megelőző kérdésből kiderült) azt is jelentené, hogy megszűnnének a kisadók, mint az eva?” – azt a választ adta: „Igen, a kisadókat ki kell vonni a rendszerből” (Népszabadság, 2009. április 20.).

Magyarul: a 2003-ban bevezetett egyszerűsített vállalkozói adót meg fogják szüntetni.

Ezt az információt egyébként érdemes lett volna azzal a néhány tízezer evás és ekhós vállalkozóval is konkrétan közölni, aki közvetlenül érintett ebben a kérdésben. Az eva ugyanis – személyes, de természetesen vitatható – véleményem szerint a rendszerváltás óta az egyetlen kisvállalkozó-barát adózási forma. Lehet fecsegni arról, hogy a Fidesz milyen óriási vállalkozástámogatási rendszert vezetett be a Széchenyi-tervvel – ez azonban nyilvánvalóan a klientúra pozícióba és vagyonhoz juttatási módjának törvényesített módozata volt. Az eva teljesen más, széles tömegeket érintő, értelmes adózási forma.

Ezért úgy gondolom, akit érint, igen jól fontolja meg, kire fog szavazni.

Szegő László mérnök

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.