Morvai Krisztina bűne

Mindig tudtam, hogy nőpolitikusnak lenni hálátlan mesterség. Akire egyszer rásütik a feminizmus bélyegét, az le nem vakarja magáról, ellenségeinek se szeri, se száma. (Idővel meg lehet szokni.) Tapasztaltam, hogy még a liberális és a baloldali gondolkodók közül is sokan előítélettel, ellenszenvvel vagy értetlenséggel figyelik azokat a női politikusokat, akik markáns, egalitárius nézeteket hangoztatnak. (Nincsenek sokan.)

Tisztában vagyok azzal is, hogy patriarchális társadalomban élek, ahol könnyű népszerűséget szerezni az „otthon, haza, család” jelszavával, miközben évtizedek óta európai listavezetők vagyunk a válások és az öngyilkosságok terén, folyamatosan csökken a házasságkötések és a gyerekszülések száma és meredeken nő a depresszióban szenvedők aránya. Tapasztaltam azt is, mekkora népszerűségvesztéssel jár, ha valaki keményen rámutat a hétköznapi jogsérelmekre és a nőkkel szembeni diszkriminációra.

Szívem szerint tehát senkit nem beszélnék rá arra, hogy nőpolitikus legyen. Csak meggyűlik vele a baja. De van itt egy bökkenő. Modern, európai demokráciánkban újra megtörtént az, aminek soha nem lett volna szabad megtörténnie: kifordult a világ önmagából. A gyengék melletti kiállás szégyennek, a kirekesztés erénynek minősül.

Vajon ki felelős azért, hogy megint ide jutottunk?

Úgy gondolom, mindenki, aki az elmúlt évtizedekben asszisztált ahhoz, hogy lejárassa, elhallgattassa, nevetségesnek vagy jelentéktelennek mutassa be azokat a törekvéseket, amelyek a patriarchális szemléletmódot akarták megváltoztatni. Nincs ma Magyarországon olyan párt, amely európai értelemben véve gender-sensitive, vagyis a társadalmi nemek kérdésére érzékeny lenne, van viszont egy olyan, amelynek egész ideológiája és szellemisége erőszakpárti, kirekesztő és tekintélyelvű, következésképp mélységesen nőellenes. Ez a párt – Babarczy Eszter érzékletes kifejezésével élve – egy „populista gyökérpárt”, amelynek Jobbik a neve, és amelyben szégyellni kell a női érdekek képviseletét.

A Jobbik ügyesen tematizálja a cigányság ügyét, az antiszemitizmust és a homofóbiát, de gondosan kerül minden társadalmi nemekkel kapcsolatos témát. Éppen ezért nőellenessége eddig nem is tűnt fel. Amikor azonban kiderült, hogy Morvai Krisztina 2003-ban a bántalmazott nők érdekében indított kormányprogramban dolgozott, a gyűlölet lángjai nemcsak azért csaptak magasra a radikálmagyarok család- és nemzetvédő tűzhelyeinél, mert Morvai a Medgyessy kormány Esélyegyenlőségi Hivatalától kapott pénzt, hanem azért is, mert fény derült egykori női jogvédő tevékenységére. A régi szerződést azért ásták elő, hogy elkaszálják őt a Fidesz és a Jobbik között ingadozó szavazótáborban. Az, hogy feministának nyilvánítják, ebben a közegben legalább akkora bűn, mint az, hogy a szocialisták „zsoldosa” volt.

Mikor higgyünk Morvainak? Amikor társadalmilag hasznos feladatot lát el a balliberális kormány szolgálatában, vagy amikor egy szélsőjobboldali párt színeiben a kisebbségek ellen uszít, megtagadva minden korábbi elvét? Az egykori feminista ma egy olyan pártot képvisel, amelynek szótárában a feminizmus ocsmány szitokszó. Sajnos a hazai közfelfogás sem nagyon más. Ezért tennék egy elszánt kísérletet arra, hogy a lehető legtömörebben elmondjam, mit is értünk manapság feminizmus alatt.

A modern feminizmus mindenekelőtt humanizmust jelent egy olyan világban, ahol a nők történelmileg és kulturálisan meghatározott társadalmi helye és szerepe még mindig nem egyenrangú a férfiakéval. Annak ellenére, hogy a jog, a politika, a munka világa, a tudomány, a kultúra és a magánélet hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt évszázadban, és a nők sikerrel törtek ki a másodrendű állampolgár szerepéből, és tömegesen utasították el az érdekeik ellen működő intézményeket, még mindig rengeteg igazságtalanság, hátrány, előítélet és erőszak éri őket pusztán azért, mert nőnek születtek. Egy feminista – legyen bár nő vagy férfi – ezen a méltatlan helyzeten akar változtatni. A modern feminizmus ma már szerves része az északi és a nyugat-európai demokráciák kormányzati politikájának, és beépült a közgondolkodásba. Ennek köszönhető, hogy a nők foglalkoztatottságának aránya mindenütt magasabb, mint nálunk, kevesebb az ingyenes női munka, és a családon belüli erőszak mértéke is kisebb. Ezekben a régi demokráciákban a szélsőségek elleni harc is sokkal sikeresebb. Amíg egy ország kultúrájában a nők és a férfiak egyenrangúságának a gondolata nem jelenik meg, kár sopánkodni egy szélsőséges párt sikerén. Az értelmiség és a politikusok közös felelőssége, hogy a hazai közbeszédben szalonképessé tegyék, a közpolitikában pedig alkalmazzák ezt a sokak által félreértelmezett szemléletet. Tekintsük ezt belépőnek az Európai Klubba.

A szerző 2003-2004 között esélyegyenlőségi miniszter

-
Marabu rajza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.