Felhívás a választókhoz

Mi, a nemzetért felelősséget érző konzervatív értelmiségiek mérhetetlen aggodalommal figyeljük az új szélsőjobboldali párt, a Jobbik erősödését. Nem értünk egyet nyers szóhasználatukkal, politizálásukkal, félkatonai szervezetek alakításával, az egyes népcsoportok elleni gyűlölködésükkel. Rendkívül rossz színben tüntetik fel hazánkat, amint ez rövid idő alatt kiderült az Európai Unió parlamentjében tanúsított eddigi szereplésükből.

Hangzatos szólamaik nem a belső békéhez, hanem az ellenségeskedés fokozásához, az ellentétek mélyüléséhez vezetnek. A romakérdést nem ők fogják megoldani, mint ahogyan gazdaságunk fejlődéséhez, a kulturális értékteremtéshez sem a veszélyes eszmék botrányosan viselkedő hirdetői járulnak hozzá.

Arra kérjük a magyar választókat, hogy ne higgyenek az indulatokat gerjesztő szavaknak, az országot már többször katasztrófába sodró, békétlenséget szító megnyilvánulásoknak. Senkinek sem szabad megfeledkeznie arról: hová vezetett hazánkban már többször is a szélsőséges pártok megerősödése, hatalomba jutása, és hogy ez az ország számára milyen tragikus következményekkel járt. Az idősebbek erkölcsi kötelessége, hogy a múltról keveset tudó és a radikális, forradalmi eszmékhez gyanútlanul vonzódó fiatalok figyelmét fölhívják a történelmi tanulságokra. Az országnak arra nincs szüksége, hogy hasonlóan, mint a háború előtt és után, a lakosság veszélyes, kirekesztő nézetek befolyása alá kerüljön, ami sohasem fellendüléshez, hanem csak pusztuláshoz vezetett. Arra kérjük a választópolgárokat, gondolkozzanak el mindezen, mielőtt április 11-én az urnához lépnek.

Jávor Béla író, ügyvéd; Jeszenszky Géza volt külügyminiszter; Klinghammer István akadémikus; Kodolányi Gyula író, a Magyar Szemle főszerkesztője; Lányi András író, a Védegylet alapítója; Makovecz Imre, a Művészeti Akadémia elnöke; O’sváth György, az Európai Dokumentációs Központ elnöke; Péter László egyetemi tanár; Solymosi Frigyes akadémikus; Sótonyi Péter akadémikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.