Nincs moratórium!

A magyarok a biztonság legalapvetőbb feltételének a saját lakást tartják. Egy életen át küzdenek érte – és azt adják fel utoljára. Már ha rajtuk múlik. E sajátosság felől nézve különösen drámai helyzetet okoz az ingatlanhitelek sorozatos bedőlése.

Jelenleg 62 ezer „problémás ügyfél” van. Ugyanennyi „problémás család”. Több mint kétszázezer emberről van szó. Már jó ideje nem fizetik törlesztőrészleteiket. A bankok lassabban árvereznek, több időt hagynak a károk minimalizálására, maguk nem nagyon foglalkoznak a végrehajtással. Nem így a kisebb pénzügyi vállalkozások, amelyek a téli kilakoltatási moratóriumra is fittyet hányva dobják ki lakásaikból a nem fizető adósokat. A Szólás Szabadsága legutóbbi adásában sokkoló riportban számolt be több olyan családról, amely eleve kétes ingatlanfedezeti hitelt nyújtó intézetek áldozatává vált, s vagy már elveszítette vagy – a kilakoltatási moratórium lejárta után – elveszíti otthonát. Többen kerülnek utcára úgy, hogy a két-három milliós tartozásukat 12–20 milliót érő ingatlanjuk sem fedezi. A hitelt nyújtó pénzintézetek körül pedig ingatlanok értékesítésével foglalkozó cégek siserahada tevékenykedik. Megesett, hogy a hitelt nyújtó cég egy irodában működik az ingatlanértékesítéssel foglalkozóval. Akkor kezdődik számukra az üzlet, ha a hitel bedől, az adós kiszolgáltatottá válik.

A válság előtt az emberek tömegével vették fel az alacsony kamatozású euró- és svájcifrank-alapú lakáshiteleket. A hitelező intézetek nem törekedtek az ügyfelek tájékoztatására. Nem bonyolódtak bele az árfolyamkockázat magyarázatába. És valljuk be, kevesen értik meg egy-egy hitelszerződés minden sorát. Sokan azt sem tudták, miért kellett közjegyzőhöz menniük a hitelszerződéssel. Pedig így, ha nem tudnak fizetni, bírósági eljárás nélkül árverezhetik el a lakást. Ez persze nem menti az ügyfelet, miként az sem, hogy a PSZÁF szerint ez a rendszer nem jól kontrollált, szükséges lenne az állam beavatkozása. De az állam ezt nem teszi. A PSZÁF tizenkét lakossági jelzálog-hitelezéssel foglalkozó céggel kapcsolatban fogalmazta meg, hogy „súlyosan félrevezették ügyfeleiket”. Aligha vigasz az utcára dobott embereknek, hogy a felügyelet közérdekű keresetben támadja meg a pénzügyi vállalkozásokat, amelyek elárverezték otthonaikat.

A szerencsétlenül járt embereken segíteni akarók, például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerint akkor kellene beavatkozni, amikor az ügyfél még csak háromhavi törlesztőrészlettel maradt el. Abszurdnak tartják, hogy néhány éve az állam még a rászorultságot sem vizsgálta, amikor támogatást adott a lakáshitelkamatokra, s máig negyven-ötvenezer forintot fizet ki havonta a hiteleseknek. Ugyanekkora összeggel megmenthető lenne sok olyan család, amely önhibáján kívül került csapdahelyzetbe. E gondolatból ki lehet indulni. A pénzt kéne hozzá megtalálni. A kárvallottaknak ugyanis semmijük nem marad – a kényszerárverezett lakásából még ahhoz az összeghez sem jutnak hozzá, amennyivel többet ér a lakása a tartozásánál. És nem azért, mert a bankok gonoszak – ők csak a kockázataikat minimalizálják, védik a betéteseik pénzét. Az ügyfél kiszolgáltatott, a bank a befektetők pénzét őrzi, a tét viszont elviselhetetlenülk nagy. Egy harmadik szereplőnek kell lépnie: a szabályozás elégtelenségéért felelős államnak. Moratórium nélkül, azonnal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.