Plusz egy óra világosság

Egyoldalú kritika igyekszik „megdolgozni” a közvéleményt, hogy minél többen ellenezzék a nyári időszámítást. A legfőbb ellenérv: az elektromos művek adatai szerint zsugorodik a megtakarítás jelentősége az összes villamosenergia-fogyasztáshoz viszonyítva. Az energiamegtakarítás nem is olyan jelentős, így az EU több országa „lemondana” a nyári időszámításról.

Néhány szempont a realitás jegyében: A klímaváltozás fenyegetettsége okán meg kell becsülni minden olyan energiamegtakarítást, amely valamekkora CO2-kibocsátástól mentesíti a légkört. A nyári időszámítás alkalmazása ezek közé tartozik. Az óraigazítás miatti átállás kinek könnyebb, kinek nehezebb, ám pár nap, egy hét alatt lezajlik. Aki távolabbi országba utazik, az is kénytelen alkalmazkodni a megszokottól eltérő időszámításhoz.

A városlakók számára jóval kisebb a nyári időszámítás jelentősége, mint országosan. Az irodai munka, a számítógéphasználat, a városi szórakozási lehetőségek jórészt függetlenek a természetes világítástól. Ezzel szemben azok, akik kötött hivatali munkarend, iskola után a szabadban szerveznek programot, azoknak nem mindegy, hogy egy órával hosszabb vagy rövidebb ideig van világos (természetes világítás).

Csongor György Dunaújváros

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.