A kormány bukhat, a Föld nyerhet

Hegyi Gyula március 3-án megjelent Zöldsóhaj című cikkéhez kapcsolódom.

Sok szó esett már a klímaváltozásról, de a szó csak szó marad. Ahhoz, hogy az átlagos középhőmérséklet ne emelkedjen +2 Celsius-fokot, nagyon sok a tennivaló. Az, hogy a koppenhágai klímakonferencia eredménytelen maradt, csak egy dolog.

Annál szükségesebb a klímavédelmi szervezetek összefogása, és a kormányok ösztökélése újabb klímavédelmi törvények megalkotására.

Mire gondolok? Egy kormány sem szólhat bele, milyen autókat gyártsanak az ott működő autógyárak, de alkothatnak törvényt, mely preferálja a kis fogyasztású, kis teljesítményű autókat, a nagyobb teljesítményűeket pedig teljesítményfüggően adóztatja. Egy ilyen törvény az autógyárakat is, a vevőket is elgondolkoztatja. A Népszabadság március 4-i számában, az egészségüggyel kapcsolatban megjelent cikk (Egészségügy: csupán a több pénz kevés) kimutatása szerint a születéskor várható élettartam az EU-ban 80,4 év, ezzel szemben itthon 74,2 év. A korai halálozás (100 ezer 65 év alatti lakosra számítva) az EU-ban 180,8, ezzel szemben Magyarországon 390,2. Megdöbbentő adatok, de ha a kormány hozna egy olyan törvényt, amelyben a jelenleg 3,1 millió személygépkocsiból a páros napokon csak a páros rendszámmal végződőket, páratlanon csak a páratlan rendszámmal végződőket engedi forgalomba, akkor naponta egymillió személygépkocsi üzemanyagát megtakarítaná és ennyi nem szennyezné a légteret. Azt nem állítom, hogy ezzel megoldódna az egészségügy minden problémája, de azt igen: javítana a jelenlegi helyzeten.

Ami pedig az autósokat illeti: gondoljanak bele, 15-20 éve még sokan nem jártak személygépkocsival. Jó volt a villamos, az autóbusz. Abban az időben kevés szó esett az éghajlatváltozásról. Megváltozott a világ és katasztrofálisan változik ma is, ha nem teszünk ellene. Afrikából már embertömegek ostromolják a nyugati országokat, mert nincs ivóvizük, állataik csordaszámra pusztulnak a vízhiánytól. Amerika rendkívüli hófúvástól szenvedett, Franciaország pedig a mértéktelen esőzéstől és árvizektől, hogy csak a legutóbbiakat említsem. Ezek és a mind gyakrabban ismétlődő természeti katasztrófák kell hogy mindenkit gondolkodásra késztessenek. Senki nem lehet annyira önző, hogy a mai kényelméért az egész Föld jövőjét kockáztassa.

A témához tartozik, bár kevés szó esik róla, a Föld túlnépesedése. Rövidesen elérjük a hétmilliárdot. Vannak csökkenő létszámú és túlnépesedett országok. Sajnálatos, hogy éppen a gazdaságilag fejletlen országok a túlnépesedettek. Felelőtlenek azok a kormányok, amelyek az évről évre megismétlődő aszályok dacára nem hoznak törvényeket a népszaporulat csökkentésére.

A kérdés másik oldala a térbeli terjeszkedés. Az erdőket kiirtják, elveszik az ott honos állatok életterét. Egész állatfajok halnak ki az emberi terjeszkedés miatt. A kormányoknak jó előkészítéssel van esélyük megértetni állampolgáraikkal, hogy nem öncélból hozzák a fogyasztást mérsékelő intézkedéseket. De rossz esetben, ha bukik: csak egy kormány bukik, viszont ha nyer, akkor a Föld biztonságát nyeri.

Nyíri Ferenc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.