Pesti Imre monnyon le!

Vannak olyan dolgok, amelyekhez közmegegyezés szükséges, és amelyekbe nem kellene belepiszkítania a politikának. Ilyen az egészségügyben az oltási program folyamatosságának a biztosítása. Ezért hívta össze, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának rendkívüli ülését Kökény Mihály elnök. Hogy megvitassák, hogy megbeszélje mindenkivel – az ellenzék szakpolitikusaival is – az oltásokra kiírandó közbeszerzési tender szükségességét, és hogy megismertessék a kormány álláspontját, illetve a felmerülő problémákat, netán ellenérveket.

A kérdés ilyetén megvitatására Dr. Pesti Imre fideszes képviselő, egészségügyi szakember nem ment el. Így persze nem is tudta meg, mit és miért szándékozik tenni a kormány, és főleg nem kellett érvelnie, netán saját elképzeléseit ismertetnie.

Ehelyett jó előre – még a bizottsági ülés előtt – sebtében összehívott egy sajtóértekezletet. No, nem azért, hogy kifejtse, ő és pártja hogyan képzeli az ország következő ötéves ciklusában a gyerekek, a lakosság oltóanyag-ellátásának biztosítását, hanem azért, hogy sanda szándékaiért jól ledorongolja a kormányt. Csak úgy repkedtek az olyan, morálisan is, nyelvileg is sánta kifejezések, amelyek egy jobb kocsmában sem hangozhatnának el büntetlenül, de magyar politikustól persze megszokottak.

Például: „a lopás felgyorsult”, „bűncselekménygyanús” az a sietség, amellyel a kormány kiírná az oltóanyag-beszerzési tendert. Merthogy az elvetemült szocik még a választás előtt mindent el akarnak gyorsan vinni, és „szinte talicskával tolják ki a pénzt” (hogy lehet „szinte” talicskázni, nem tudom, de biztos lehet). Pesti Imre konkrétumokkal nem jött elő. Maradt a gyanúsítgatás, és a mantra: lopnak, lopnak...

Pedig Pesti jobban tette volna, ha elmegy az ülésre, meghallgatja a minisztérium vezetőinek az érvelését, s csak azután nyilatkozik. A közbeszerzést tudniillik azért kell kiírni, mert veszélyes tovább várni vele. Az előző 2005–2010 közötti oltási közbeszerzési periódus decemberben lejár. A legsimább tender minimális átfutási ideje három, a vakcinák legyártása pedig háromnégy hónapig tart. Ha márciusban kiírnák a tendert, jó esetben télre lenne oltóanyag.

És főleg: ki és mit lophatna el? Akárhogy is nézzük, a 35-40 milliárdos tender felett döntési helyzetbe már a következő kormány kerül, amelyben a csillagok mai állása szerint – más pártok képviselői viszik majd a prímet.

Amúgy pedig azért kell ötéves periódusra (és nem évenként) kiírni a tendert, mert így a költségek jelentősen csökkenthetőek. Miként az előző periódusban, amikor az oltóanyagok beszerzési költségei az akkori piaci árakhoz képest harminc százalékkal, mintegy 10 milliárd forinttal alacsonyabbak voltak, a hosszabb szállítási periódusra tekintettel.

Mindebből az következik, hogy az utolsó heteit élő kormány, ha akarna, se lehetne „lopási” pozícióban. Viszont a tender kiírásával nagy szívességet tenne a következő éra döntéshozóinak, mert nyugodt körülmények között, nem hirtelenjében öszszecsapva lehetne biztosítani a következő évek oltási kampányait. Valamint az országnak, azaz nekünk, a polgároknak is sokat spórolnának.

Pesti Imre szónoklata nem(csak) azért visszás, mert okafogyott, értelmetlen és tények nélkül inszinuál, hanem azért is, mert mint egykori galgamácsai háziorvosnak neki kellene a legjobban tudnia, mennyire veszélyes dolog a lakosság bizalmát megingatni a vakcinákban. Magyarország egyik büszkesége az Európa-szerte példamutatónak ítélt szigorú és sikeres oltási rend. Ellentétben számos nyugati állammal, így Németországgal és Nagy-Britanniával, nálunk nem volt az ottaniakhoz hasonló komoly kanyarójárvány. Mert az oltási fegyelem jó, és ezt mindenki akceptálja.

Legalábbis mostanáig. Ha még sokáig használják az oltást is politikai fegyverként (mint ugyanez a Pesti a H1N1-oltást), akkor a lakosság megkérdőjelezheti a megelőzés legfontosabb elemét. A nagy hangon előadott, kisstílű politikai megnyilatkozásokból pedig csak annyit szűr majd le, hogy már megint (?) baj van az oltásokkal. Ezért merem kijelenti: Pesti tisztességtelen politikai játékot játszik az egészségünkkel.

Monnyon le!

A szerző orvos

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.