LEVÉLTURMIX

Nagy divat az autópiac visszaesésén keseregni. Az országban hárommillió körüli az autók száma. Ez azt jelenti, hogy kb. 3,33 emberre jut egy kocsi, tehát családonként egy. A használtautó-telepeken százával, ezrével állnak az eladatlan kocsik. Az autószalonok 500 000–1 000 000 forintos kedvezményekkel, engedményekkel kínálják áruikat. Kíváncsi lennék, hogy pl. egy ötmillió forintos kocsinak mi a termelői ára adóktól, járulékoktól stb. megtisztítva. Lehet, hogy csak 2–2,5 millió lenne? A rendszerváltás után a Merkur négy-öt telepe helyett több száz autószalon nyílt. Szükség van egyáltalán ilyen sokra? Kevesebb is bőven el tudná adni az évi 150 000-200 000 autót. Vagy talán az a probléma, hogy „0” kezdő befizetéssel már nem lehet vásárolni? Azt hiszem, az ilyen felelőtlen kereskedelempolitika helyett jobban meg kellene nézni a vevők fizetőképességét, illetve a vásárlóknak el kellene gondolkodniuk, vajon tudják-e fizetni a részleteket és járulékos költségeket. A tömegkommunikáció állandóan az utak, parkolás problémáiról, továbbá a levegő szennyezettségének elviselhetetlenségéről tudósít. El kellene talán azon is gondolkodni, hogy a túlméretezett gépkocsiállomány és egyéni közlekedés menynyire felelős a felmerülő problémákért.

Mészáros László nyugdíjas gépészmérnök, Székesfehérvár

Távol álljon tőlem, hogy olyan szaktekintély, mint dr. Kelemen Károly, gyógyszerkutató, az orvostudomány doktora A drágább nem mindig jobb című olvasói levelével (március 4.) vitába merjek szállni. A levél a generikus, kissé profánul, az utángyártott (olcsóbb) és az eredeti, (drágább) szabadalmaztatott gyógyszerek hatékonyságával foglalkozik, továbbá azzal, hogy némely nyugati országban csak a generikus, az eredeti gyógyszer szabadalmi ideje lejárta után gyártható gyógyszert téríti a biztosító.

Három megjegyzésem lenne csupán:

1. Míg az eredeti gyógyszer szabadalmi védettsége nem jár le, addig nincs generikus gyógyszer, tehát addig a biztosító az eredeti gyógyszer árát téríti, valószínűleg. 2. Az eredeti és generikus gyógyszerek azonos hatóanyaga mellett, amit a hatóságok ellenőriznek, fontos szerepe van az úgynevezett hordozó mátrixnak. Ez nem mindig azonos az eredeti és generikus gyógyszer esetén, ennek hatása lehet a hatóanyag felszívódására, a páciens reakcióira.

3. Figyelemmel kell lenni az úgynevezett placebohatásra is. Ez a hatóanyag nélküli, de a beteg számára hatásosnak beállított gyógyszert jelenti. Kimutatták, hogy a drágábbnak mondott placebo lényegesen hatékonyabb, mint az olcsóbb.

Ábrahám Zoltán

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.