Ki a hülye, fiam?

Tóth Ákosnak (Hülye vagy, fiam?, március 11.) komoly fejtörést okozott, hogy a Lehet Más a Politika miként tudta összeszedni a Borsod megyei listához szükséges ajánlószelvényeket. Rávilágít ugyan, hogy az LMP esélyesebb a parlamenti választásokon, mint az MDF, ám ez akkor sem magyarázat. Bár nagyon fontos tény. Hogy a gyászba’ lehet az, hogy az LMP-nek Borsodban listája van? Éppen Borsodban?

Ha engem kérdez a szerző, hamarabb is segíthettem volna, de hát jobb későn, mint soha, tehát most egy kis figyelem: úgy sikerült listát állítani, hogy a három jelölt fogta magát, oszt jól összeszedte az ajánlásokat. Nekivágtak, kiraktak egy csomó gyűjtődobozt, nyakukba vették a kerületüket, addig mentek faluról falura, míg össze nem kapirgálták a cédulát. Valahogy nehéz elképzelni, hogy szerzőnknek ez ne jutott volna az eszébe. De akkor miért nem ebből indult ki?

Lehet, hogy nem volt elég alapos. Ugyanis a három jelöltből kettő jelenleg is polgármester, a harmadik pedig három cikluson keresztül volt a település első embere. A személyes beágyazottság, a hitelesség, az aprófalvas települések sajátosságaiból következő kapcsolati háló hatékonysága, a terepismeret, a politikai tapasztalat, nos, megítélésem szerint ennyi talán elegendő is a cetlik összegyűjtéséhez. Főleg, ha a jelölt elég szorgalmas, és ha a pártját nem utálják, mint a macskaszart. Érdekes módon, a fogós rejtély megfejtésének heroikus kísérlete folyamán ezek a szempontok fel sem vetődtek. Vajh miért? Szerzőnk nem vette volna a fáradtságot, hogy megnézze: kik is szedték össze a cetlit? Lehet.

Ám a helyzet még ennél is bonyolultabb. Ugyanis szerzőnk szerint Borsod a „monoki gondolat” és a szociális kártya révén azonosítható, ebben a relációban szinte kizárólag. Azaz, aki itt él, az vagy cigány vagy rasszista, de legalábbis hülye. No mármost, egyszerű ésszel is belátható, hogy ebben a közegben az LMP képtelen lett volna listát állítani, hacsak nem segít neki valamelyik nagy párt, nem úgy, mint az MDF-nek, tőlük ez mindig is idegen volt. Tehát, ha nem segített volna az LMP-nek a Fidesz.

Heuréka!!! Így már azért mindjárt más, helyrezökkent az idő.

Szerzőnk a torkánál ragadta meg a kérdést, mint Pelikán elvtárs, mert ha ilyen briliáns logikával sikerül rávilágítani, hogy milyen formáció is az LMP, szinte már nem is kell tovább magyarázni a csalódott baloldali vagy liberális szimpatizánsoknak, hogyan is kell hozzá viszonyulni.

Miért tűnik úgy nekem, hogy először a következtetés volt meg (deduktív módszer, uraim!), aztán a tények kihagyásával, tendenciózus csoportosításával, némi spekulatív varázslat után már le is lepleződött az ármány. Gyönyörű teoretikus alakzat született, nagyon is gyakorlatias politikai szándékból. Na, ez is ismerős, olcsó és piszok unalmas trükk.

Tehát: az LMP önállóan, saját erejéből állított listát Borsodban, mert rátermett, helyben elismert jelöltjei vannak. Jó még tudni, hogy Borsodban is sokféle ember él, olyanok is, akik utálják a stigmákat és az egyszerűsítő észjárást.

Az LMP rendelkezik ökopolitikai üzenetekkel, energiapolitikával, emellett hangsúlyos a programunkban a vidékfejlesztés, a foglalkoztatás, az esélyteremtés.

Ha valaki úgy elemez, minősít, következtet, hogy mindezeket figyelmen kívül hagyja, már meg se merem kérdezni: ki a zavaros és ki kit néz hülyének.

A szerző közíró, az LMP képviselőjelöltje

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.