Hé, liberálisok!

Mindkét nagy parlamenti párt március 15-i rendezvényén elhangzott, hogy 1848/49-ben más nemzetek fiai is részt vettek a magyarok szabadságharcában. A belvárosi szűk téren ezt mondta egy szónok: Itt az ideje, hogy végre képesek legyünk nyitott, befogadó, a másikat elfogadó és segítő közösségeket alkotni. 1848/49-ben ez volt a sikereink titka.

Az aradi tizenhármak között öt magyar, három német, két örmény, egy horvát, egy szerb, egy osztrák volt. És a harcban ott voltak a lengyel tábornokok. És az egyenjogúságukat éppen megszerzett magyar zsidó honvédtisztek és közkatonák. Ma is ilyennek szeretnénk az országot: befogadónak, szolidárisnak, demokratikusnak.

A Vár tövétől nyíló tágas térben így szólt egy másik szónok: 1848-ban olyan nagy dolog volt magyarnak lenni, hogy sok más nép fiai is magyarnak akarták érezni magukat. Mások is részesei akartak lenni a magyarok küzdelmének, a magyarok nagy nemzeti ügyének. Magyarnak lenni olykor annyira fölemelő érzés, hogy más nemzetek fiait is képes magával ragadni. Kevés nemzetet ajándékozott meg a Gondviselés ilyen kisugárzással.

Egy téma – két megközelítés. Hé, liberálisok! Komolyan azt gondoljátok, hogy egyik tizenkilenc, másik egy híján húsz?

Harag Róbert Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.