Az OECD gondolkodik helyettünk

Írják a lap február 12-i számában (OECD: Egyetlen út van), hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a magyar kormány nem engedhet a költségvetési szigorból, és végre kell hajtania a fájdalmas reformokat. Kevesebb emberrel, de hatékonyabban működő államot kell létrehozni, mert a jelenlegi rendszer finanszírozhatatlan.

Ugyanez a vélemény, a nyugdíjrendszerről, de a gyes és a gyed időtartamának további csökkentése is az ajánlások között szerepel. Mindezt azzal indokolják, hogy változott a világhelyzet, kevesebb lesz az állami bevétel.

Kint vagyunk a vízből! Az OECD gondolkodik helyettünk, avagy emlékeztetni akart Gyurcsányék reformkísérleteire, melyet a Fidesz egyrészt a Parlamentben, másrészt a kierőszakolt népszavazással meghiúsított. Mert miről is van szó?

Emlékeztetőül: 2006. július 10-én a második Gyurcsány-kormány által benyújtott „államszerkezet” átalakításához szükséges, alkotmánymódosítási javaslatot a Fidesz – kétharmados törvény lévén – nem támogatta a Parlamentben. Pedig elfogadása, és annak nyomán a régiók létrehozása évi 20–25 milliárd forint megtakarítást jelentett volna az állami kiadásokból! Szakemberek szerint ennek vonzatai a többszörösét. Mellesleg, a közigazgatás átalakítása, azaz az önkormányzati reform a Fidesz 1998-as programjában is szerepel. A Gyurcsány-kormány így is mintegy 20 százalékkal csökkentette közszféra dolgozóinak létszámát. A társadalombiztosítás, nyugdíjrendszer, egészségügy, szociális kiadások és a felsőoktatás finanszírozhatatlansága miatt elengedhetetlenek a reformok.

A legriasztóbbnak bizonyult az a tény, hogy 10 év alatt – 1995 és 2005 között a háromszorosára, azaz – 500 milliárdról 1500 milliárdra növekedett a támogatásra fordított összeg. Tehát évente 100, azaz százmilliárdos a növekmény. Ilyen ütemű növekményt egyetlen állam gazdasága sem képes finanszírozni.

Az egészségügy és felsőoktatás reformjáról szóló törvényjavaslat, 2008 februárjában fogadta el a parlament, a köztársasági elnök is aláírta. Ezt a törvényt a Fidesz által kierőszakolt népszavazási komédia miatt vonták vissza. Meg kellett tenni annak ellenére, hogy az eredmények a reformot igazolták. Pozitív lett a tb-kassza egyenlege, lehetőség nyílott az egészségügyi dolgozók bérének emelésére, étkeztetés javítására stb.

Nos, azóta igencsak megsokasodtak a reformerek. Egy közvélemény kutatás szerint néhány héttel a népszavazás után már a lakosság többsége is „reformpárti” lett. Köztársasági elnökünk szerint is „elhibázott lépés volt a tavaszi népszavazás”. Az MDF-nek az a Bokros Lajos a miniszterelnök jelöltje, aki a legdrasztikusabb megszorításokkal járó reformokat ígéri. Herényi Károly szerint: „a Fidesz nagy kárt okozott a népszavazással”, Demján Sándor pedig kijelentette: „Ha végrehajtottuk volna a reformokat, a mainak a dupláját kereshetnénk.”

Itt tartunk most. A kórházak pénzszűkében, hosszúak a várakozási idők stb. A Fidesz és Orbán Viktor támogatottsága a legmagasabb. (Már ha hinni lehet a közvélemény-kutatóknak.)

Almási József Tatabánya

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.