Magyarországi szélsőségek

A Szonda Ipsos kutatási adatait olvashattuk a lapban (A Fidesz rontott, de fölényesen vezet, február 12.). A kutatás a továbbra is magabiztos Fidesz csökkenő fölényéről tanúskodik, bár a biztos választók körében még mindig 58 százalékos a támogatottságuk, szemben az MSZP 22 százalékával és a Jobbik 14 százalékával. De továbbra is igen magas a bizonytalan, illetve szavazni nem kívánók 43 százalékos aránya.

Ugyancsak ezen a héten ismertette a HVG a Political Capital ún. Derex-indexét, ami a jobboldali extremizmus mérését mutatja. Ebben igen „előkelő” helyen állunk, ami nem éppen dicsőség hazánk számára. Nem tudom miként gondolkodik a bizonytalan 43 százalék, de ez a tény szégyenfolt lenne minden országra. És ha belegondolunk abba, hogy 6 év alatt 10-ről 21 százalékra növekedett a potencionális jobboldali extremisták aránya, akkor igazán pironkodhatunk a világ előtt. Persze az érintett jobboldali extremisták jöhetnek azzal: miért nem készül felmérés a baloldali extremizmusról? Nehéz helyzetbe kerülne az a kutató stáb, amelyik ilyen felmérést akarna végezni. Mert ami kézzelfoghatóan nincs, azt igen nehéz mérni.

Ezzel szemben mit állított a Fidesz elnöke az évértékelőnek nevezett jópofáskodásában? Azt, hogy az MSZP szélsőséges párt. Azért akármilyen hívő közönség is hallgatta beszédét, egy ilyen kijelentés kapcsán enyhe, kételkedő morajnak kellett volna hallatszani. Ha a hallgatóság objektív. Nem volt moraj. A logikus konzekvenciát nem vonom le, mert ez túlságosan általánosító megállapítás lenne. De azért elgondolkodom. A következő lépés az lehet, hogy az Európai Parlament szocialista frakciója is szélsőséges. Ugyanis elveit, lépéseit tekintve, a frakción belül az MSZP nem extrém. De mit várhat egy populista demagóg politikustól az ember, aki a szavazóbázisnak rendeli alá elveit? Csak azt, hogy politikai riválisait semminek tekintse. Súlyos ára lesz még ennek az álláspontnak. Külpolitikailag elszigetelődhetünk. A befektetők elfordulhatnak piacunktól. Nem lesz stratégiai szövetségesünk.

De nézzük azt a kérdést, ami hatéves távlatban vizsgálta a szélsőséges jobboldali extremisták arányának 21 százalékra növekedését. Emlékezhetünk a gerjesztett és jól koreografált őszödi beszéd tálalására, és az azt követő eseményekre. Az említett adat ekkortól növekedett meg. Hiába mondta Orbán, hogy a szélsőjobb két pofonnal elintézhető, mára világos, hogy ezzel a könnyed lekezeléssel nagyot tévedett. Az biztos, hogy ezért a Fidesz nagy árat fog fizetni.

De azért, hogy az ország, a demokráciánk ne lássa ennek beláthatatlan kárát, a bizonytalanoknak fel kell ébredniük!

Tősér István Miskolc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.