Eltévedt, püspök úr

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a Fidesz hódmezővásárhelyi kampánygyűlésén kijelentette, hogy ha lenne Magyarországon igazi baloldali értékeket valló párt, azt is támogatni tudnák, hiszen az igazi baloldalinak nevezett értékek keresztényértékek is.

Püspök úrnak bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy hazánkban van ilyen párt, tévedését bizonyára azon motiváció idézte elő, amelynek alapján mindig elkerülő magatartást tanúsít az MSZP-vel kapcsolatban.

Vankó Zsuzsa teológus professzor kijelentette, hogy az egyházak nagyobb bajban vannak, mint a múlt rendszerben, mert az üldöztetés sem árt annyit, mint a hatalom szövetségét keresni. Püspök úr a Fidesz hatalmára várva igyekszik ezt a szövetséget megkötni, és nem veszi figyelembe, hogy a válság ellenére az MSZP a gazdasági lehetőségek alapján segítette a nehéz körülmények között élő embereket. Krízisalapot hozott létre számukra, amelyből 20-50 ezer forintot, indokolt esetben 100 ezer forintot is igényelni lehetett.

A támogatott háztartások már elérik a százezret. A nehéz helyzetben lévő nyugdíjasok számára a kormány megemelte a nyugdíjbiztosítási alap méltányossági nyugdíj keretét, és az egyszeri segélyre fordítható összeget. A 13. havi nyugdíj helyett a jövőben nyugdíjprémiumban részesülnek a nyugdíjasok, amennyiben a gazdasági lehetőségek ezt biztosítják. A nyugdíjak vásárlóértéke 2001 és 2010 között 32 százalékkal emelkedett. A távhő áfakulcsának csökkentése a panellakásokban élők számára biztosít támogatást, püspök úr bizonyára tudja, hogy ezen lakásokban általában nem a felső tízezerhez tartozó családok laknak. Folyamatosan működik a panelprogram.

Az Út a munkához program azoknak teszi lehetővé a munkahelyteremtést, akik évtizedek óta kiszorultak a munka világából. 2010-ben 117,5 milliárd forint áll rendelkezésre ezen program megvalósításához. Püspök úr figyelmét valószínűleg elkerülte az a tény is, hogy az Orbánkormány a családi pótlékot nem emelte.

2002-ben a kétgyermekes családok családi pótléka 9400 forint, 2009-ben pedig 26 600 forint volt.

Püspök úr bizonyára már nem emlékszik Orbán Viktornak az Országgyűlésben elmondott beszédére, amelyben kormányának filozófiáját ismertette, és kijelentette, hogy a dagály minden csónakot felemel, így közvetve arra utalt, hogy a kormánynak csak a növekedésről kell gondoskodnia, a szegények helyzete ennek alapján jelentősen javul.

A parlamentben kifejtettem, hogy az apály időszakában jó néhány csónak a sárba ragadt, így ezen „csónakokról”, a szegényekről dagály idején is gondoskodnia kell az államnak. Az Orbán-kormány lakásépítési programja is a felső középosztálynak kedvezett. Az is köztudott, hogy 1999-ben a 18,4 százalékos nyugdíjemelés helyett csak 11 százalék nyugdíjemelést valósítottak meg a 30 ezer forintnál nagyobb nyugdíjjal rendelkezők számára.

Mindezek alapján tény az, hogy az MSZP a baloldali értékeket jobban képviseli, mint a Fidesz, ezért állítom, hogy Püspök úr eltévedt, mert nem egy baloldali kampánygyűlésen vett részt. Püspök úr nálam jóval jobban ismeri a Bibliában megtalálható gondolatokat, azt is, amikor Jakab levelében figyelmezteti a gazdagokat, hogy a mezőket lekaszáló munkások bére az égbe kiált. Az aratók panasza eljutott a seregek Urának fülébe. Vigyázni kell arra, hogy ez a panasz 2010-től ne jelenjen meg hazánkban.

A szerző az Országgyűlés MSZP-frakciójának tanácsadója

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.