Amflora és biobrikett

Döbbenet és kétségbeesett tiltakozás a zöldszervezetek köreiben, kitörő öröm és üzleti optimizmus az érintett növénynemesítőknél: az Európai Bizottság tizenkét év után ismét rábólintott egy genetikailag módosított növény, egy krumplifajta termesztésére és forgalmazására.

Az Amflora egyelőre nem jön ugyan Magyarországra, de ez aligha marad örökké így, mivel a kifejezetten ipari célra kialakított, a károkozóktól önmagát bizonyos anyagok termelésével megvédő fajtára nagy a kereslet a keményítőt használó iparágakban. A hazai politika viszont egyelőre elzárkózik az unióban egyre nagyobb teret nyerő új technológiák közvetlen engedélyezésétől. Ebben teljes az egység.

Ám „lent” nem ez a helyzet. A csata több fronton is folyik a zöldek és az „ipariak”, a biohívők és a talán veszélyesebb, de biztosan olcsóbb áruk hívei, illetve a hagyományos nemesítők és gazdálkodók, valamint az új módszerek terjesztésében érdekelt multik, nagytermelők között. Akad, akit kevéssé érdekel a bolti joghurt összetétele, más még partibrikettből is biót vesz, kerüljön az bármennyibe. A zöldek szerint az ilyen növényekben megtermelődő méreganyag károsítja a környezetet és a fogyasztót is.

A technokraták azzal lőnek vissza, hogy tessék egyetlen esetet felmutatni, bizonyítani, amikor bárkinek súlyos bajt okozott GMO-kukorica- vagy -szójafajta, netán -krumpli. Ettől persze még létezhet a veszély. Kimutatták például, hogy egy bizonyos kukoricafajtával etetett patkányoknál máj- és vesefunkciós zavarok alakultak ki.

Elegendő alkoholbevitel esetén alighanem hasonló lenne azonban az eredmény, de annak általános betiltásáért a zöldszervezetek egyelőre nem küzdenek. A Greenpeace új vezetője azt mondta a minap, hogy felül kellene vizsgálniuk mereven elutasító magatartásukat. A másik oldalról az uniós döntés áttörés, amely szemléletváltozást jelez. Ráadásul több hasonló engedélyezési kérelem vár döntésre.

Nos, a GMO-kat, az új génkezelt termesztési technológiákat sokan a XXI. század egyik legnagyobb üzletének, egyszersmind a létszámában nagyon gyorsan növekedő emberiség számára nélkülözhetetlen lehetőségnek tartják. Nehezen hihető, hogy so káig gátat lehet neki szabni tiltásokkal. A világban már tizennégymillió termelő él vele, belőle.

A GMO-mentességnek lehet persze komoly piaci előnye, ha az állam garantálja, hogy az új technológiával előállított, illetve hagyományos termék nem keveredhet. A magyar agrárdiplomácia azonban jelenleg és várhatóan a kormányváltás után is az egyszerűbb utat választva a tiltás jegyében cselekszik.

Az ágazat egyes szakemberei szerint előbb-utóbb nálunk is megjelenik az új technológia, néhány kifejezetten ipari célú növény esetében ugyanis behozhatatlan az új fajták versenyelőnye. Az EU döntésében ez alighanem komoly szerepet játszott. A GMO belátható távolságon belülre került, alighanem meg kell tanulnunk együtt élni vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.