Boldogok a szelídek

Tulajdonképpen szórakoztató is lehetne, hiszen nyelvi félreértések miatt régebben akár háborúk robbanhattak ki, ehhez képest egy interpelláció vagy egy közlemény valóban semmiség. Történt ugyanis, hogy az óvodai nevelés alapprogramjába bekerült egy mondat, jelesül ez: „Az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszik, biztosítva minden gyerek számára az egyenlő hozzáférést, tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenjogúságával kapcsolatos előítéletek lebontását”.

Mi ezzel a baj? Akinek a harmadik elolvasás után sincs ötlete, az valószínűleg menthetetlenül a felvilágosodás áldozata lett, de legalábbis nem aludta át az elmúlt száz évet. A KDNP viszont felébredve szendergéséből, egyenesen „élet- és természetellenesnek tartja” a módosítást. Dr. Hoffmann Rózsa parlamenti felszólalásában indokolta meg ezt a mértéktartóan szelíd, ám annál mindennaposabb vádat: „Az idézett megfogalmazásból arra lehet következtetni, mintha (…) nemi meghatározottságunk, illetve annak tudatosítása nevelési hiba volna az óvodai nevelésben”. További magyarázatképpen hozzáfűzte: „A világ- és a magyar irodalom évszázadok óta férfi és női szerepeket mutat be, a mesék párválasztásról, királyfi akról, királylányokról szólnak, gyermekeik születnek (…)” (Taps a Fidesz és a KDNP soraiból.)

Akármennyire meghökkentő, a szellemi és lelki gazdagságára büszke párt nem tud (akar) különbséget tenni két fogalom, a nemi szerepek és az alapprogramban említett nemi sztereotípiák között. A nemi szerepeket meghatározza a biológia, az egyéni tulajdonságok összessége, a kultúra. Részben alakíthatók, tanulással elsajátíthatók, vannak hosszú távon állandó és koronként változó elemei. A nemi sztereotípiák azonban előítéletek, amelyek uniformizálnak, korlátozzák az egyéni kiteljesedést, sértik a méltóságot. A nők esetében többnyire hátrányos megkülönböztetéshez, de a férfiaknál is frusztrációhoz vezetnek. A nő szereti az alárendelődést, a férfi kemény, harcos, és irányítani akar. Ezek például kedvelt sztereotípiák, melyek – az idézetek alapján jól láthatóan – még a képviselő asszonyra sem igazak. Érzelmek itt, értelem ott – de hogyan fér bele ebbe a sematikus felosztásba egy racionálisan tervező nő és egy lelkiző, szentimentális fickó? A férfiak legfőbb vágya a szakmai önmegvalósítás és a pénzkeresés, a nőké a férfi és a család kiszolgálása. Mert alkatilag, ugye, ez így természetes. Na, de éppen a képviselő asszony, korábban iskolaigazgató önéletrajza cáfolja ezt a hagyományos sztereotípiát, hiszen eszerint neki, az imponálóan gazdag szakmai és közéleti tevékenység helyett unokáznia és főznie kellene egész nap. Száz éve még úgy volt.

Persze a szél fújhat máshonnan is. A KDNP közleménye így összegez: „Hiperliberális agyrém: nincs fiú és nincs lány”. Mert a liberális métely valójában nem a nemi sztereotípiákat akarja felszámolni, még csak nem is a nemi szerepeket, hanem magukat a nemeket. Hiszen ha nincsenek nemek, akkor heteroszexualitás sem lesz, végre mindenki úgy buzulhat, ahogy akar.

Ez a párt is a kétharmad része szeretne lenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.