Új válsággócok Szerbiában

A vajdasági magyar lakosság számított eddig a leglojálisabb nemzeti kisebbségnek Szerbiában. Az éppen hatalmon levő politikai pártoknak persze még a tízéves háború idején is érdekükben állt dicsérni a magyarokat. A dicséret persze mindig csak a jó magyarokra vonatkozott. Azokra a magyarokra, akik eleget tettek a háborús mozgósítási behívóknak, és a fronton is megállták a helyüket a közel tízéves belháborúban is.

A milosevicsi hatalmat az sem zavarta túlságosan, hogy több mint ötvenezer vajdasági magyar lakos, főleg fiatal, és középkorú férfi külföldre menekült a háború elől. Helyükre szerb nemzetiségű horvátországi, boszniai, és koszovói menekülteket telepítettek, megbontva így a Vajdaság nemzetiségi összetételét is, amit egyébként nemzetközi előírások is tiltanak.

A megváltozott nemzetiségi arányok ellenére a szerbiai elnökválasztást Borisz Tadics éppen az egységes vajdasági magyar szavazatoknak köszönhetően nyerte meg. A szerbiai képviselőház ezután a bírósági székhelyekről szóló törvénnyel a magyar képviselők tiltakozása, és ellenszavazatai ellenére megszüntette az adai, a zentai, a magyarkanizsai, és a topolyai községi bíróságokat.

Tavaly decemberben Szerbia képviselőháza elfogadta az ország idei költségvetését. így a Vajdaságot 150 millió euróval rövidítették meg! A büdzsé elfogadására sikerült a kormánynak négy ellenzéki képviselőt találnia. A VMSZ képviselőit, és vezetőit előzőleg nyíltan megfenyegették, hogy a magyarok tömeges büntetését fogják így kiváltani, szinte minden szinten.

A büntető hadjárat a jelek szerint már megkezdődött. Szabadkán a demokrata párt, szerb ellenzéki képviselők bevonásával, komoly tisztogatásba kezdett, amelynek első áldozatai a helyi önkormányzat művelődési, és tájékoztatási tanácsnoka Lovas Ildikó, és a szociális tárca felelőse Szénási Oszkár. Ezzel egyidejűleg a helyi parlament olyan fantomcégeket hozott létre, ahova a városi költségvetés jelentős részét átömleszthetik, és amelyek Szabadka legszebb turisztikai övezetét a palicsi tavat is a birtokukba vehetik. Magyarkanizsán a demokrata párt megkísérelte leváltani a VMSZ által javasolt Nyilas Mihály polgármestert.

Kísérletük ezúttal kudarcba fulladt, de a jelek szerint tisztogatási akcióikat, egyelőre eszük ágában sincs felfüggeszteni.

Nagy Kanász György Szabadka

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.