Minden látszat dacára

Az új orosz katonai doktrínából – a harmadik ilyenből, amelyet a Szovjetunió széthullása után megfogalmaztak – az tetszik ki, hogy Oroszország a maga csapásmérő nukleáris erejét nemcsak egy őt ért, feltételezett támadás esetén vetné be, hanem olyan esetekben is, amikor az „állam és szövetségesei” biztonságát nukleáris, de akár hagyományos katonai fenyegetés éri.

Megítélésem szerint Oroszországot alig, de a vele katonai szövetségbe tömörült egykori közép-ázsiai szovjet tagköztársaságokat érheti – iszlamista – fenyegetés Afganisztán és Pakisztán ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen tartományaiból, máshonnan aligha. Ám ha ez így van, akkor az orosz és amerikai érdekek majdnem egybeesnek, minthogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei éppen az ilyen fenyegetések elhárítása végett viselnek – erősebb-gyöngébb orosz közreműködéssel – háborút Afganisztánban, sőt a pakisztáni hadsereggel az Afganisztánnal határos északnyugat-pakisztáni határvidéken.

Ehhez képest az oroszoknak még mindig a NATO okozza a legtöbb főfájást. AMedvegyev elnök által aláírt okmány rögzíti, hogy a NATO keleti irányú kiterjesztése az orosz állam biztonságára nehezedő legfőbb veszély. Ezt a tételt a NATO „visszakézből” elutasította; Rasmussen NATO-főtitkár szerint a doktrína „idegen a való világtól”.

Nehezen tudok elképzelni olyan orosz embert, aki a NATO-t ne tekintené ellenségnek. Ez beépült a putyini folklórba: gyermekmesék, rajzfilmek és hazafias (a magyar Hungarica együttes érzésvilágához hasonlítható) rockzenék ojtják az orosz népbe a reá leselkedő ármány érzetét. De hogy ennek az ármánynak „testet” adjunk, szögezzük le: változatlanul arról a félelemről van szó, hogy a balti államokon túl a NATO Ukrajnában és Grúziában is behatol az egykori Szovjetunió területére. E két államnak ígérvénye van egy majdani NATO-tagságra, bár valószerűtlennek tetszik, hogy Ukrajna új vezetése a NATO felé evezne majd.

Egy éve Joe Biden amerikai alelnök mondta ki Münchenben, a szokásos évi nagy biztonságpolitikai konferencián, hogy az Obama-kormány álláspontja szerint Oroszországnak nem veszteség az, ami a NATO-nak nyereség. Egyszersmind megismételte a szlogent: újrakezdésre („reset”) van szükség az orosz–amerikai kapcsolatokban. (Nem sokkal később Hillary Clinton külügyminiszter és orosz kollégája, Lavrov Genfben jól szórakoztak, amikor a hölgy megajándékozta a kollégát egy tréfás „reset” gombbal.)

Nos, ebből annyi lett, hogy az elmúlt hét végén ugyanaz a Lavrov, ugyancsak Münchenben nekiesett a NATO bővítéspolitikájának – illetve fölmelegítette a kollektív biztonságra vonatkozó, „NATO-helyettesítő” orosz javaslatokat, amelyek Brüsszelben már jó ideje süket fülekre találtak. Ergo: egy év alatt semmi sem változott, dacára minden látszatnak. Őszinte csodálattal olvasom ezután Patrusevnek, az orosz Biztonsági Tanács titkárának abbéli nyilatkozatát, hogy az új doktrína meghirdetésére a világpolitikában bekövetkezett drasztikus, drámai változások miatt volt szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.