Bauer Péter: Adóhablaty

A Fidesz programját senki sem ismeri, talán még maguk a párt vezetői sem. Amellett hogy rendbe hozzák az egészségügyet, a MÁV-ot, az önkormányzatokat és mindent, ami nem jól működik, Orbán Viktor naponta emlegeti az adócsökkentést, ami nyolc éve a kedvenc vesszőparipája.

Még most is első számú feladatként emlegeti ezt, miután a magyar parlament több hónapja elfogadta Európa egyik legbarátságosabb személyi jövedelemadó-törvényét, ami nem mellesleg különösen kedvez az általa preferált középosztálynak, amely ugye „a terheket viseli”.

Erről jut eszembe az a bonmot, ami talán egy valamikori brit miniszterelnöktől származik, miszerint azok a pártok, amelyek adócsökkentést ígérnek, kormányra kerülve biztosan adót emelnek.

(Mellesleg nem volt ez másképp a Gyurcsány-kormány esetében sem…)

Orbán egyébként (szemben a Fidesz más vezetőivel) minden megnyilatkozása szerint a családi jövedelemadózást részesítené előnyben. Részletesen ismertetnek egy ilyen tervezetet a különböző internetes oldalak (origo, figyelőnet). Ezek szerint az adókulcsok 18, 36, 44 és 48 százalékosak lennének, a családtagok számától függően, a négy sávban.

Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy belássuk: ezekkel az adókulcsokkal még a kedvezményezett körben is lényegesen magasabbak lennének a személyi jövedelemadó kulcsai, mint a jelenlegi 17 százalék és az érvényes adótábla szerinti 32 százalék (ez utóbbi a jövő évben a 15 millió forintos határ felett).

Az a tény, hogy a „kedvezményezettek”, a többgyermekes családok is magasabb adókulcsokkal adóznának, mint jelenleg, előrevetíti, hogy azok, akiknek még vagy már nincs eltartott gyermeke, a jelenleg érvényes adószabályokhoz képest akár másfél, kétszer magasabb adót fizetnének majd. Az elv a médiának nyilatkozó szakértő szerint az, hogy „aki többet keres, az többet is fizessen” – mintha ez a jelenlegi rendszerben nem érvényesülne.

A Fidesz korifeusai hét évig szónokoltak a parlamentben (és minden mikrofonba, amit az orruk alá tartottak) a „szlovák csodáról”, és állították a jelenlegi kormánypártok elé példának Szlovákiát, ahol egykulcsos, 19 százalékos jövedelemadót fizet mindenki, jövedelme nagyságától függetlenül. Nem vitás, hogy ez az adórendszer is szerepet játszott a fellendülésben, függetlenül annak társadalmi igazságosságától, illetve igazságtalanságától.

Most, hogy Bajnaiék megvalósították a korábban csodált szlovák rendszert (némi plusszal: a nagyon magas jövedelműek magasabb adókulcsával), a Fidesz ezt kívánja szétszedni, és a magasabb adóterheket szociális hókuszpókusszal elrejteni.

Nagyon meg kell nézni áprilisban, hogy hová tesszük az ikszet!

A szerző mérnök-közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.