Zárt osztály

Mindegyikünknek van egy téglája a tébolyda falában. Nem érdem, ha egész életünkben a szele sem érint meg semmilyen elmebetegségnek, de nem is valamilyen bűn büntetése, ha valakin elhatalmasodnak olyan tünetek, amelyek miatt veszélyessé válik egy fedél alatt élni vele. Csak elképzelni tudom, de azt élénken, milyen borzalmas érzés lehet, ha valaki például a gyermekén látja eluralkodni a mentális betegség tüneteit. Egyszer csak tudatosul, hogy félni kell attól, akit szeretünk; elborult pillanatában váratlanul ránk vagy önmagára támadhat.

Gyötrelmes lelki út lehet, mire a hozzátartozó eljut a döntésig, hogy zárt intézetbe adja szerettét. Első hallásra ez árulásnak tűnik, de sajnos, van idő megfontolni: olykor éveket kell várni, hogy valaki bekerüljön pszichiátriai intézetbe. Ha a beteg állapota már kikényszerítette a döntést, akkor kerülnek előtérbe az elhatározást igazoló érvek: nyilván jobb lesz ott neki! A falak közt orvosok, szakképzett ápolók veszik körül, akik megvédik őt önmagától is. Lehet rendszeresen csomagot küldeni, apró örömöket szerezve emlékeztetni, hogy szeretik, gondolnak rá odakintről.

Így gondolhattak a hozzátartozók azokra az ápoltakra is, akik a kiskunhalasi pszichiátriai betegek otthonába, azon belül is a zárt osztályra kerültek. Arra a 7. számú osztályra, amelyről az elmúlt napokban döbbenetes dolgokat mesélt el a nyilvánosságnak két ápolónő. Náluk betelt a pohár, ők a saját sorsukkal nem törődve döntöttek úgy, hogy nem hallgatnak tovább. Zárt osztályon szakápolónak lenni komoly fizikai erőt, jó reflexeket, biztos szakmai ismereteket igényel.

Ahogyan a nővérek elmondták, a dühöngők szabályos megfékezése sem széplelkeknek való látvány. A beteget erősen meg kell ragadni a két karjánál, behúzni a szobába, és rögzíteni. Kezét-lábát lekötözni, míg a nővér be nem tudja neki adni a nyugtató injekciót. Más ez, mint dulakodás közben a lágyékát vagy a száját rugdosni. Számos rohamot meg is lehetne előzni csupán annyival, ha az ápolók lelkiismeretesen figyelnék, hogy az ápolt rendszeresen beszedje a neki rendelt gyógyszereket. Amikor a halasi pszichiátriai otthonról szóló riportunk megjelent, az interneten arra célzott egy kommentelő, hogy a zárt osztályon ugyanolyan kíméletlen, eszközökben nem válogató küzdelem folyik, mint idekint.

Az élet harc – bár a rácsok mögött kisebb tétekért és a kintinél is egyenlőtlenebb esélyekkel. Vannak szabályok, de árulónak tartják, aki betartaná őket, és arra néznek fel, aki keresztüllép a normákon. Vannak ellenőrző személyek, szervezetek, de nem – vagy csak ritkán – jutnak eredményre. Ne szólj szám, nem fáj fejem – minden racionális érv és érdek emellett szól. Eljöhet azonban a kiábrándultságnak és a tehetetlenségnek olyan foka, amikor mindez a visszájára fordul. Első lépésnek elég, ha egy-két ember besokall és kitálal –nem törődve a fenyegetésekkel és a lejárató rágalmakkal. Elég egy becsületesen és professzionálisan vezetett nyomozás, amely bizalmat kelt a lehetséges tanúkban.

Az, hogy milyenek a viszonyok a zárt osztályon, erősen függ attól: milyenek a viszonyok idekint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.