A biztonságos utazásért

A január 9-i Népszabadságban Miért fáj az utazási irodáknak? címmel megjelent levélre szeretnék reflektálni.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) mint érdekvédelmi szervezet azért küzd, hogy Magyarországon mielőbb szűnjön meg a jogosulatlan, fekete utazásszervezés. Utazásszervezői tevékenységet az folytathat, aki szigorú anyagi és tárgyi feltételeknek felel meg, tehát például a cég tevékenységéért felelős vezetője rendelkezik a szükséges szakmai képesítésekkel s a forgalom függvényében vagyoni biztosítéka van. A feltételeknek megfelelő irodákat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal bejegyzi, és regisztrációs számmal látja el. A regisztrációt igazoló dokumentumot az utazási irodában jól látható helyen kifüggesztve kell tartani, s minden nyomtatványon, hirdetésben fel kell tüntetni. Az utazó számára ez jelenti a biztosítékot arra, hogy az iroda csődje esetén kártalanítják.

Az utóbbi időben sajnos egyre több bejelentés érkezik titkárságunkra jogosulatlan utazásszervezésről, tehát olyan esetekről, amikor például egy hirdetésben csak egy mobiltelefonszámot adnak meg, vagy internetes oldalakon hirdetnek utazásokat, gyanúsan olcsón, szintén regisztrációs szám megadása nélkül.

A fekete-utazásszervezés több okból káros: az utazót nem védi semmiféle vagyoni biztosíték, az állam jelentős adóbevételtől esik el, hiszen a regisztrálatlan irodák tevékenységük után nem fizetnek adót. Hátrányos helyzetbe hozza a törvényesen működő, regisztrált utazási irodákat.

A közelmúltban nem egy sajnálatos példa akadt arra, hogy jogosulatlan szervezők beszedték a gyanútlan utazni vágyók pénzét, például egy iskola külföldi nyelvi táborba kívánta diákjait vinni, a beszedett pénzt a tanárnő átutalta egy franciaországi címre, a francia „szervező” azonban eltűnt a pénzzel, természetesen a szülőket senki nem tudta kártalanítani.

Vagy ott volt a repülőjegyeket interneten árusító cég esete, amely 6 millió forintot szedett be tényleges helyfoglalás nélkül jóhiszemű utasoktól hitelkártyájuk lehúzásával, de sorolhatnánk még számos további esetet is.

Az utazóknak azt tanácsoljuk, hogy utazásuk megszervezésekor körültekintően tájékozódjanak és kizárólag regisztrált utazási irodát válasszanak utazásuk megszervezéséhez. Fontos szempont az is, hogy szerződést írjanak alá az utazással kapcsolatban, melynek tartalmát az utazó alaposan ismerje meg, az apró betűs részt is olvassa el. Ne az olcsóbbnál is olcsóbb ár legyen az egyetlen szempont az utazási iroda megválasztásánál, hiszen gyanús az, ha azonos úti cél valamely szervezőnél nagyságrendekkel olcsóbb, mint az irodák többségénél. A mindmáig érvényben levő utazási irodai rendelet nem tiltja az iskolák, tanintézetek számára, hogy szigorúan önköltségi áron saját tanulóik részére tanulmányutat szervezzenek. Sok esetben azonban azt látjuk, hogy az iskola által szervezett utazáson sokkal több kísérő vesz részt, mint diák. Másrészt a szakszerűtlen kezekben összefogott utazásszervezés váratlan, előre kiszámíthatatlan eseményeket tartogathat, aminek minden esetben az utasok a kárvallottjai.

A szerző a MUISZ elnöke

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.