Mádi bukása

Jobban tette volna a Fidesz szakpolitikusa, Mádi László, ha még egy kis ideig bírja, és csöndben marad. De nem bírta ki, nem maradt csöndben, bemondta, hogy igen, az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, ám kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után mégiscsak bevezethető.

Nem tisztünk Mádi László szavait interpretálni, de ezúttal kivételt teszünk: igen, a vagyonadót rövid távon el kell felejteni, mert bár az Alkotmánybíróság észrevételeinek alkalmazásával be lehetne vezetni, de a Fidesz kommunikációs kampányt indított a Bajnai-kormány ellen már csak a tervére is, mert a párt stratégái úgy érezték, ezzel ki tudják domborítani, hogy a kormány érzéketlen, szipolyozó, de azért végleg mégse vessük el, mert a vagyonadó alapvetően jó eszköz.

Szegény Mádi László, úgyis mint szakpolitikus, erre a következtetésre jutott, és volt mersze ezt ki is mondani. Pontosabban: nem működtek elég jól az ösztönei, és kimondta. Bele is bukott: a Fidesz, megelőzendő az MSZP kampányát, amely arra épült volna, hogy lám-lám, a Fidesz megint csak hazudott egy nagyot, és mégiscsak be akarja vezetni az ingatlanadót, villámgyorsan tudatta: Mádi nem indulhat a Fidesz listáján a választáson, mivel szembe ment a párt álláspontjával.

Ebből pedig akár arra is lehet következtetni, hogy Orbán Viktor nem annyira jó vezető, mint ahogyan az hírlik róla. Hiszen személyesen beszélgetett el képviselő-jelöltjeivel Felcsúton, és azután még nyilvánvalóan jó véleménnyel volt Mádi Lászlóról, illetve az is lehet, hogy a felmérés során nem terjedt ki mindenre a figyelme, arra például, hogy akad olyan jelölt is, aki bizony, ésszerűségi megfontolásokból kiindulva, mégiscsak támogatná ezt a fránya ingatlanadót. Mádi eddig hallgatott, most röpült. Még jó, hogy nincs honnan kiröpíteni Szapáry Györgyöt, a Fidesz tanácsadóját, aki azt nyilatkozza: támogatja az értékalapú adók kivetését. Na bumm, ő nem is volt képviselőjelölt. Legfeljebb tanácsadó sem lesz.

Az MSZP is váltott, és Nyakó István már teljes mellszélességgel áll ki az ingatlanadó bevezetése ellen, ami pontosan jelzi, hogy komoly zűrzavar lehet a pártban, ha nemrégiben még megszavazták, most meg ellenzik. Igencsak nehéz identitáskeresés vár rájuk a választások után, csak legyen majd mit megtalálniuk. A dolgok jelenlegi állása szerint a várható parlamenti erők közül csak az MDF vállalja nyíltan az ingatlanadó bevezetésének ügyét, illetve... Igen, a Jobbik, amely a ciklus végére bevezethetőnek tartja azt, de csak az 50 millió forintnál drágább ingatlanokra vetnék ki. Így állunk.

Ilyen ez a kampány: aki ma á-t mond, holnap lehet, hogy b-t, eközben emberek hullanak, mert egyszer végre kimondták a véleményüket, kommunikációs kampányok dőlnek meg, és a választó csak kapkodhatja a fejét, mert kinek lehet itt hinni, tényleg?

Talán most már csak egyetlen dolog tűnik biztosnak, jelesül az, hogy az államfőnek ezúttal nem volt igaza, amikor azt mondta, hogy a Bajnai-kormány megalakulása helyett jobb lett volna az előre hozott választás. Ha az akkori politikai-gazdasági helyzetben ugyanez a kampány zajlott volna le, márpedig nem úgy tűnik, hogy lett volna különbség, ez az ország már tönkrement volna. Így legalább reménykedhetünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.