Lószerszám

Nemcsak mi nem tudjuk, mihez kezdene a Fidesz kormányra kerülve, de saját gazdasági tanácsadói se nagyon. Ami azért elég sajátságos, mert annyit talán nem túl nagy merészség kijelenteni, hogy a Fidesznek jó esélye van gazdasági programja megvalósítására – feltéve, hogy van neki. Már persze túl azon, hogy radikálisan csökkenti az adókat, miközben a kiadási oldalon nem lesznek megszorítások, illetve leépíti a bürokráciát, mégse nő a munkanélküliség, sőt tíz év alatt egymillió új munkahely nő ki a termékeny magyar talajból. Remek, csak már látnánk!

Van itt azonban egy apróság. Ahogy a régi kabarétréfában újra és újra felmerült a kérdés: miből lesz a lószerszám? Úgy fest, hogy a Nemzetközi Valutaalap hajlandó lenne megújítani a hitelkeretről szóló megállapodást – ha az új kormány folytatja a Bajnai-kabinetnek a piacok által nagyra tartott, idehaza nem túl népszerű, kijózanító vonalát. Ez nem lenne egyszerű, merthogy a Fidesz választási plakátjain nem az áll, hogy tovább a költségvetési szigor útján, hanem az, hogy változás lesz. Ha az új kormány hirtelen szórni kezdi a pénzt, akkor az IMF bekeményít, és mi megint nem a költségvetési stabilitás helyreállításában leszünk világelsők, hanem valami egészen másban, amire itt most, ha lehet, nem használnánk a Gyurcsány Ferenc által Őszödön emlegetett, a nyomdafestékkel azóta is nehezen barátkozó szófordulatot.

Azt is ki lehet zárni, hogy Orbán Viktor titokban egy saját őszödi beszédre készülne. Valahonnan tehát pénzt kell találnia. Ha az IMF-től és a valutaalapra odafigyelő nyugati pénzpiactól nem biztos, hogy megkapja, marad a korábban általa említett orosz, kínai vagy arab tőke. Ezzel magyarázható a meglepő vizit Putyinnál és a nem kevésbé titokzatos pekingi út is, amely után egyedül az a biztos, hogy a Fidesznek sikerült pártkapcsolatokat létesítenie a Kínai Kommunista Párttal.

A pekingi útnak vannak más pikáns részletei is. Már az is érdekes, hogy Orbán Viktor a legnagyobb magyar vállalkozók által biztosított magánrepülőgépet vette igénybe, ami összeférhetetlenségi problémákat vethet fel. Továbbá a pekingi utat a magántőke készítette elő. És mit még? Az is megérne egy misét, miről tárgyalt az ellenzék hatalomba készülő vezére a kínai pénzügyminisztériumban vagy például a vasútügyi tárcánál. Azt egy pillanatig sem gondoljuk, hogy a magyar államadósság eladásáról vagy százezer kínai betelepítéséről, mindkettő nonszensz, de jó lenne tudni, mégis, miről. (Meg azt is, miért ment néhány héttel később Németh Zsolt Tajvanra. Kötéltáncoshoz méltó egyensúlyozási bravúr!)

Szaúd-Arábia vagy az öbölállamok felé való tapogatózásról is szólnak pletykák, vagyis a Fidesz vezetői tényleg tisztában vannak vele, hogy rövid távon pénzt kell szerezniük – a reformokhoz és a stabilitáshoz. Mindezt úgy, hogy a választások előtt lehetőleg semmi se derüljön ki valódi szándékaikról, mert minden őszinte szó apasztja a csodában reménykedők táborát. Hát így fest az, ha valaki Magyarországon győzelemre áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.