Árvák

Van, amikor a házasság felér egy válással. A politikai érdekházasságok nem ritkán ilyennek tűnnek mindkét két fél támogatói, szimpatizánsai szemében. Ilyenkor az elemzők hosszasan vitázhatnak azon, hogy ki nyert és ki veszített többet, hogyan mozoghatnak jelöltek, támogató hálózatok, szavazók.

Szerintem a Demokratikus Centrum születésével ennél jóval több történt. Lezárult egy fejezet a magyar liberalizmus történetében.

Nyilván sokan úgy látják, ez a fejezet már rég lezárult, hiszen a néhai erős SZDSZ nem most és nem ezzel a lépéssel szorította ki magát a jelentős politikai tényezők köréből. A szervezet önfeladása látszólag csak megpecsétel egy hosszú ideje érlelődő válságfolyamatot. Én azonban nem az SZDSZ megszűnéséről beszélek. Az valóban már csak történeti érdeklődésre tarthat számot. Egy eszmei koalíció bomlott fel – lehet, hogy végleg.

A rendszerváltás környékén újjáéledő nagy politikai eszmerendszerek mindegyike hordozott magában sajátos helyi jegyeket. A modern magyar liberalizmus két tulajdonságában is különbözött „nyugati” megfelelőjétől. Először is osztozott az 1989-es év általános közép-európai utópiaellenességében. Az emberek a szocializmus hosszas agóniája után nem kívántak megváltást, csak normálisan szerettek volna élni. Ezért a régió minden komolyan vehető politikai szereplője úgy vágott bele a rendszerváltásba, hogy nem kell semmit újonnan kitalálni, csupán át kell venni azt, ami máshol kiválóan működik. Csak semmi intézményi kísérletezés! Így vált a 80-as évek gazdaságpolitikai ideálja, a deregulált, az állami szerepvállalást minimumra szorító piacgazdaság is kritikátlanul átvett eszménnyé és liberális politikai céllá.

Másrészt a magyar liberalizmus megpróbálta eszmei síkon és szervezeti értelemben is összefésülni az emberi jogi, jogkiterjesztő gondolkodást a piaci racionalitás hatékonyságelvű gazdasági elméletével. Így kerülhetett egy pártba a Kádár-rendszer emberi jogi alapon álló ellenzéke a reformközgazdászok egy csoportjával. Így született meg a rendszerváltás liberális programja.

Bár a piaci mindenhatóság fundamentuma, a „washingtoni konszenzus” néven ismert elvegyüttes már jó tíz éve megroggyant, bár a szabályozásmentesített piac olyan világméretű pénzügyi válságba torkollt, aminek még nem is látjuk a teljes mélységét, bár a létező kapitalizmus elképesztő egyenlőtlenségeket és igazságtalanságokat termelt szerte a régióban, de különösen Magyarországon, ez az ideológiai együttélés nálunk az utolsó pillanatig kitartott. Az SZDSZ mint párt, bár teljesen kivérzett, de a szervezeti lemorzsolódás ellenére a két csoport elvi szövetsége fennmaradni látszott. Folyamatosan halványult persze a szolidaritást előtérbe helyező politikai vonal, és egyre inkább antirasszista retorikai fordulatokká csökevényesedett az emberi jogok általános védelme. Az utóbbi időben már megütközést keltett, ha valaki azt találta állítani, hogy a liberalizmus talán mégis több, netán más, mint egy szimpla gazdasági elmélet. Ennek ellenére néhány emberben még élt a remény, hogy a két politikai-ideológiai elem viszonya talán újragondolható. Az összetákolt Demokratikus Centrum azonban szervezeti értelemben és szimbolikusan is felszámolta ezt a szövetséget. Az újragondolást máshol, máshonnan kell elkezdeni.

A politika iránt érdeklődők számára persze régóta nyilvánvaló, hogy a Dávid Ibolya vezette MDF a Political Capital tanácsának megfelelően igyekszik felölteni a 80-as évek brit konzervatív pártjának imágóját. Azt rábíznám a politikai pszichológusokra és kampányszakértőkre, hogy a Vaslady saját közegében is megosztó, de tagadhatatlanul sikeres előképe mennyire hasznosítható a magyar választók körében. Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy a jogkiterjesztő, szolidáris, emberjogi világkép ezzel végleg elvált a néhai reformközgazdászok néhai szabadelvűségétől.

A „józan ész” állítólagos képviselői mára pőrén piachívő, kapitalista csúcsragadozókat dédelgető (ezért könnyen megvásárolható), a közgazdaságtant elitapológiává silányító fundamentalista kórussá koptak. A strabagok, kapolyik százmillióiból összefércelt Centrum lehet kedves néhány, a közbeszerzést megkerülni igyekvő nagybefektetőnek, de köszönő viszonyban sem lesz az emberi jogokat még mindig fontosnak érzők minimális elvárásaival. Senki sem hiheti, hogy Dávid Ibolya igazságügy-miniszteri tevékenysége, Herényi Károly frakcióvezetői munkássága a jogkiterjesztő, befogadó gondolkodás akárcsak minimumát garantálná. Talán még a jogállamiságét sem. Az emberi jogok és az emberi szolidaritás hívei az új pártban hazátlanokká váltak. Ideje másfelé tájékozódniuk.

A szerző történész, a Lehet Más a Politika országos választmányának tagja

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.