Táplálékmegvonás a megoldás!

A szekszárdi galambok hatalmas számára panaszkodik olvasói levelében Gőzsy Tibor (A guanó és a „jövő városa”, január 12.), és elgázosítást, sterilizálást követel. Közben leveléből kiderül, hogy ezek a galambok a városhoz közeli gabonaszárítónál degeszre zabálják magukat.

A budapesti verebek sorsa bizonyítja, hogy az elszaporodott madarak ellen a legjobb védekezés a táplálékmegvonás. Gyerekkoromban elviselhetetlen számban éltek Budapesten a verebek. Az Andrássy út fasorain téli estéken nem lehetett végigmenni, mert sűrű záporként hullott a fákra leült, sokmilliónyi veréb ürüléke. Mára a városi verebek száma elviselhetőre csökkent. Mi történt? Semmi intézkedés. Mindössze eltűntek a városból a lovas kocsik, velük a lócitromból kicsipegethető emésztetlen zabszemek.

Ma a galambok okoznak sok kellemetlenséget Budapest belső kerületeiben is, nem csak Szekszárdon. Őket is táplálékmegvonással kéne visszaszorítani. Szekszárdon olyan zárt technológiát kéne bevezetni a gabonaszárítóban, hogy onnan a galamboknak egyetlen gabonaszem se jusson. Budapesten elsősorban a galambetetést kéne nagyon szigorúan szankcionálni, nemcsak az utcán, hanem az ablakpárkányokon is. Ha ez nem elég, akkor fel kéne deríteni, honnan jutnak még táplálékhoz a madarak. Ha éheznének, visszaszorulnának, mint korábban a verebek.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.