Mágusok országa

Mond önöknek valamit Roxfort neve? A gyermekes szülőknek ez nem komoly fejtörő: ebbe a varázslóiskolába járnak a világszerte habzsolt Harry Potter-regényfolyam hősei. Itt tanulják el a fortélyokat, a megtévesztés, álcázás praktikáit. A trükkök százait.

Ha a következő epizód leforgatására a múltkori Fidesz-érában elsősorban kormányzati filmes megbízásairól elhíresült Ezüsthajó Kft. kapna megrendelést, biztos megannyi Bajnai Gordon meg Oszkó Péter állna a katedrán, hogy a jövő mágusait beavassa a varázslás tudományába. Hopp, volt százmilliárd, nincs százmilliárd! – ejtenék ámulatba a tanulókat a bámulatos tehetségű mesterek.

Félelmetes erejük van ezeknek a fekete köpenyes, süveges mágusoknak! Nincs az az óra, nincs az a perc, amikor valami delejes mutatvánnyal ne kábítanák a nagyközönséget. Trükk, trükk, trükk – szinte másról nem is szól már az ellenzéki kommunikáció, mint a folyamatos leleplezésről. Lassan ott tartunk, hogy ha Bajnai tüsszent egy egészségeset, abban is trükköt látnak a jobboldalon.

Az éles szemek elől nem maradhat rejtve semmi. Tegnapra is jutott leleplezés: nem több ócska trükknél a kormány vállalása, hogy a választások előtti utolsó időszakban már nem hoznak döntéseket. Világos? Abban van a trükk, hogy nem csinálnak semmit.

Hogy értsük, miről van szó: a kormány üléseiről egyrészt az azt követő sajtótájékoztatón kap tájékoztatást a közvélemény, de ha a dörzsölt szóvivő szándékosan ki is felejtene a felsorolásból fontos ügyeket, fabatkát sem érnek, amíg nem jelennek meg a közlönyökben, határozatok tárában. Azt pedig nem lehet elrejteni a nyilvánosság elől. Ilyen öngólt tehát egyetlen kormány sem rúgna, pláne nem abban a helyzetben, amiben a szakértőinek mondott, de mégiscsak a szocialistákhoz közel álló kormány, illetve az őket támogatók vannak. A párt erősen megtépázott nimbuszának más sem hiányzik, mint egy újabb botrány, aminek a sara akkor is rá hull, ha a kormány követ el baklövést.

A Bajnai-kormány kényesen próbál lavírozni, hogy a lehető legkevesebb támadási felületet mutassa fel a választáshoz közeledvén. Tudják, hogy tojásokon lépdelnek, de így is el-eltörnek egyet-kettőt. A közszférának kifizetendő keresetkiegészítések időzítése a választások előttre például egy olyan magas labda, amire a Fidesznél kevésbé agresszív kommunikáció is azonnal lecsapna. Mi másra lehet gondolni, mint a szavazatok maximalizálására? Nyilvánvalóan elegánsabb lett volna a szavazás után kiutalni a pénzeket.

Igaz, olyan nagyon a Fidesz sem zúgatja a harangokat amiatt, hogy áprilisig kétszer is pluszpénz megy a számlákra. Akár viszsza is üthet, ha túl vehemensen állítják be trükknek ezt is, hiszen mégiscsak kis fizetésű emberek tíz-húszezer forintjáról van szó. Ezt bajosan lehetne rablásnak, az ország kifosztásának minősíteni. Az ilyen mágust, aki csak erre képes, biztos elcsapnák Roxfortból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.