A próbatétel ideje

Nehéz idők járnak a döntéshozókra. Oly korban élünk, amelyben az események alig megjósolhatóak. A világ állandó mozgásban van. A kihívások hatalmasak. Ráadásul a legtöbbjük esetében a helyes rövid távú taktika szöges ellentétben áll a helyes hosszú távú politikával.

A gazdaságot, a klímavitát és a biztonságot illetően a közvetlen kényszer egy irányba mutat: növelni kell a kormány szerepét a gazdaságban, a klímavédelem kérdését tegyük félre pénzügyileg kedvezőbb időkre, s lépjünk ki a globális terrorizmus ellen viselt háború elkötelezettségéből. A helyes hosszú távú politika viszont mindhárom kérdésben éppen ellentétes irányt követel. Hogyan hidaljuk át ezt az ellentmondást?

A gazdaságban a majdnem általános, konvencionális vélemény az, hogy a bankrendszer összeomlása után az államnak kell közbelépnie, mert a piac kudarcot vallott. Sürgősen újra kellett olvasni Kenneth Galbraith A nagy 1929-es összeomlás (The Great Crash of 1929) c. művét és a keynesianus értekezéseket. És valóban: a piac kudarcot vallott, az államnak közbe kellett lépnie. A fiskális és pénzügyi ösztönzők közvetlenül is nagyon fontosak voltak, de ezen túl azt isjelezték, hogy a kormány erejét kell felhasználni az összeomlás elkerülésére.

Ám, ha elkezdjük boncolgatni, hogy miképp akarunk a bajból kilábalni, miféle jövőt kívánunk megteremteni, egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy szükségünk van az állam folytonos beavatkozására. Ellenkezőleg, arra van szükségünk, hogy a magánszektor visszanyerje vállalkozó szellemét, megújuljon és megerősödjön. Óvatosnak kell lennünk tehát a szabályozásban; így a hitelekhez való hozzáférés korlátozásában; és el kell kerülnünk a protekcioniumust is.

Igaz, a magánszektornak jelentős szerkezetátalakításon kell keresztülmennie, és a válságban felgyülemlett hatalmas deficitet csökkentenie kell. Ez egyben az államnak és szolgáltatásainak radikális átstrukturálását is jelenti. De végső soron az üzleti világnak és nem a kormánynak kell a gazdaságot előrevinnie. Az a kijelentés, hogy „a piac elbukott”, túlságosan és riasztóan általános. A piacnak csak egy része vallott kudarcot, ám ebben a kudarcban részük volt a kormánynak és a szabályozóknak is. Végül is a magánszektor kreativitása mutatja majd meg nekünk a fellendülés útját. A következő hetekben, hónapokban tehát olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek segítik a magánszektort, nem pedig ártanak neki.

Bármekkora is a pénzügyi nyomás, ha úgy gondoljuk, hogy a Föld klímája megváltozik az ember tevékenységének következtében, akkor a jövőben olyan pályára kell állítani a gazdaságot, amely csekély szén-monoxid-kibocsátással jár. Ez nem jelenti azt, hogy irreális javaslatokkal hozakodhatunk elő, hiszen egy új, a kyotói jegyzőkönyvet felváltó globális egyezményért küzdünk. Nem szabad a legjobbat a jó ellenségévé tennünk. Léteznek nagyon fontos dolgok, amiket a jelenlegi tudásunk alapján is megtehetünk az erdőirtás ellen, a energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások hasznosítása terén, hogy a következő évtizedben komoly változásokat érjünk el. Szükségünk van tehát a kezdeményezéseket összefogó, hosszú távú keretmegállapodásra. Ezt az ügyet nem lehet félretenni!

Kína komolysága – és most már Indiáé is – e kérdésben, továbbá Brazília és mások lelkesedése a feltörekvő piacokon, hogy részt vegyenek a klímaváltozás elleni harcban: mindez óriási lehetőség, amit meg kell ragadnunk. Ami pedig a Nyugatot illeti, emlékeztessük magunkat a százdolláros olajárra. Vannak elrettentő tapasztalataink az energiabiztonság területén, amelyek megmagyarázzák, miért kell megváltoztatnunk a gazdaság jellegét, miért kell csökkentenünk a szénhidrogén-függőséget.

Talán a biztonság kérdése a legnehezebb. A közvélemény egy része számára – amely érthetően elkereseredett afganisztáni és iraki katonai szerepvállalásunk elhúzódása és a halálos áldozatok miatt – rokonszenves az el nem kötelezettség eszménye. De ebben az esetben is el kell döntenünk, igazából miben is hiszünk.

Az érveket épp azok szolgáltatják, akikkel szemben állunk: terrorcselekményekkel, a polgári lakosság megfélemlítésével és a nemzetközi közösség kifejezett és világos akaratának való ellenszegüléssel.

Egyértelmű, hogy az emberek felelős kormányt kívánnak, a törvény hatalmát és azt, hogy sorsuk felett maguk rendelkezzenek. Akik viszont terrort alkalmaznak, Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban, Szomáliában vagy másutt, azok destabilizálják e nemzeteket, s lehetetlenné teszik, hogy az emberek békében éljenek. Az elkötelezettség felmondása nem jelentené beavatkozásunk megszűnését, mert ezzel kiszolgáltatnánk a lakosságot azoknak a szélsőséges erőknek, melyek súlyosan fenyegetik az emberek hétköznapi életét, azt a békés életet, amire a mi támogatásunkkal ők törekednek. Tehát bármily nehéz, megtaláljuk a helyes utat, csak tudnunk kell, miben hiszünk és miért.

Itt az ideje – minden bizonytalanság ellenére is – a tisztázásnak, ami csak szilárd meggyőződéseken alapuló, kidolgozott stratégia eredménye lehet.

A szerző 1997–2007 között az Egyesült Királyság miniszterelnöke

Tony Blair modernebb, az adókat értelmesebben elköltõ Britanniát teremtett
Tony Blair modernebb, az adókat értelmesebben elköltõ Britanniát teremtett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.