Ha nem legálisan, illegálisan?

Nem szívesen írom le, mert az írás lényegében igaz, de Révész Sándor egy pontban téved a Milyen erkölcsi alap? című írásában (december 9.).

Seres Mária nem kevesebb pénzhez akarja juttatni a pártokat, hanem minden állami hozzájárulást meg akar szüntetni. Korábbi olvasói levelemben (A demokrácia elvei ellen, november 19.) írtam ennek a véleménynek a tarthatatlanságáról.

De tarthatlan az a nézet is, hogy a pártok (és politikusok) pénzeit meg kell emelni a „korrupciós kényszer” megszüntetése érdekében, mint ahogy Révész Sándor helyesnek tartja.

Ha egy tolvaj például a tervezett öszszeget nem tudja egy rablásnál realizálni a delikvens kifosztásakor, akkor a kárvallottnak kellene azt kiegészíteni? Kétlem, hogy ez a helyes eljárás. A korrupció nem attól lesz, hogy kevés a pénze valakinek (persze a tisztes megélhetés költségének esetére gondolok), hanem attól, hogy valakinek nincsenek erkölcsi gátlásai.

Ha valaki korrumpálható, és ennek megakadályozására megemelem a törvényesen rendelkezésére bocsátott pénzösszeget, azzal azt érem el, hogy ettől kezdve a megvesztegetésre általa elvárt összeg is ennek arányában (vagy még jobban) emelkedik. Mivel nem szabtak gátat a korrupciónak, ezek az egyedek kissé elszemtelenednek.

A pártpénzeket inkább súlyozottan – a kis pártok javára gyakorolt pozitív diszkriminációval – kellene elosztani, és amelyik párt vagy politikus vét ez ellen a törvény ellen (megengedettnél több pénzt használ föl), azt szigorú szankciókkal kellene sújtani.

Demokráciában kötelező a pártok és politikusok jogkövető magatartása! Demokráciában.

Salga István Budapest

 

Elnézést, ha rosszul tudtam, és Seres Mária még rosszabb álláspontot képvisel, mint gondoltam. A bűncselekmények okai összetettek, a visszaszorításuk feltételei is azok. A korrupció és a tolvajlás sok-sok esetét nem érinti a költségvetési újraelosztás, de vannak olyanok, amelyeket érint. A legtöbb tolvaj nem azért lop, mert máskülönben éhezik. De van, aki igen. Többek között

azért osztanak minden civilizált országban szociális segélyeket azoknak, akiknek nem rendelkeznek a minimális létfenntartáshoz szükséges jövedelemmel, hogy kevesebben legyenek. Ha a pártok nem jutnak hozzá legálisan ahhoz a pénzhez, amennyiből egy pártot működtetni lehet, akkor illegálisan fognak hozzájutni. Ettől még a bűn bűn, és büntetendő. Ettől még moralizálni is lehet, kell is, de nem elég.

Révész Sándor

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.