A Tigris éve

A kínai horoszkóp szerint 2010 a Tigris éve lesz. Körbenéztem az interneten, mire számítsunk. Íme: drámai fordulatokra, rendkívüli időjárási helyzetekre, vakmerő tettekre. Aztán: a politikában és a pénzvilágban a szokatlan válik megszokottá.

Hűha! Helyre kis felfordulás lesz itt, s bár az utolsó mondat üzenete homályos, az sem tűnik nagyon megnyugtatónak. Mi az, hogy a szokatlan válik megszokottá? Én például azt tartom szokatlannak, hogy ismerősök, családtagok, ha találkoznak, az első kérdések egyike az, hogy biztos-e az állás, lesz-e munka egy-két hónap múlva.

Utána az, hogy tud-e valaki kölcsönt adni a hó végéig, mert nem marad pénz befizetni a számlákat, megvenni a ruhát a gyereknek. Ha erre érti a horoszkóp, hogy megszokottá válik, s a csíkos bundás ezúttal marni fog, nem pedig békésen dorombolni, akkor 2010 még fájni fog – ahogy a kormányszóvivő a minap megjegyezte.

De merüljünk el még jobban a többezer éves távol-keleti kultúrában, hátha akad valami, amibe kapaszkodhatunk, amitől nem megy el végleg az életkedvünk. Hoppá, ez jó lesz! A Tigris éve mindannyiunk számára az esély éve is, azoknak hoz jelentős fordulatot az életében, akik nem tátott szájjal várnak a sült galambra. A bátraké a szerencse. A kezdeményezőké, akik nem félnek a változásoktól.

Akik felismerik, hogy dolgai(n)k nem folyhatnak úgy tovább, ahogy eddig. Hogy aztán ki mit remél ezektől a változásoktól, lecsupaszítottan politikai célok teljesülését, vagy tartalmit is, amely életünk szervezését alakítja át, netalán új, ésszerűbb alapokra helyezi az állam működését? Nem látok bele a fejekbe, s a horoszkóp sem hajlandó többet elárulni erről. Titka kibontását ránk bízza. Mint a jósnők Delphoiban.

Elárulom, nem vagyok híve az asztrológiának, de amikor kíváncsiságból megnéztem, milyen évet is búcsúztattunk a minap, bizony fennakadt a szemöldököm. A Bivaly évét hagyjuk magunk mögött februárban (ekkoriban van a kínai naptárban a forduló).

Önöknek mi jut az eszükbe, ha ezt olvassák: ami a Bivaly uralma alatt elkezdődött, az hosszan tart majd, akár a következő évbe is belenyúlva? Viszont ekkor van ideje a magvetésnek, azaz a hosszas alapozást igénylő dolgoknak. Egy intelem szerint a pénzügyeinkkel, javainkkal is érdemes a Bivaly évében takarékosan bánnunk, mert ami könnyen jött, könnyen is megy.

Talán mindannyian egyre gondolunk. A válság uralta 2009-et, és még 2010-et is uralni fogja egy ideig. De a mögöttünk hagyott évben születtek meg azok az intézkedések is, amelyek egy új, a kockázatokat – ha nem is kiiktató, de – épeszű keretek közé szorító nemzetközi pénzügyi rendszert alapoznak meg. Nyilván számos lyuk tátong még ezen a szerkezeten, de azt nem lehet vitatni, hogy a kormányzati, vagy a nemzetek közös akaratán alapuló intézkedések hatására egy kiszámíthatóbb, a veszélyekre hamarabb figyelmeztető rendszer váltja fel a korábbit.

Lehet, hogy érdemes odafigyelni a kínai asztrológiára?

Tigris a budapesti állatkertben. Nézhetnénk mi is ötszázalékos áfáért, de nem haraptunk rá a lehetõségre
Tigris a budapesti állatkertben. Nézhetnénk mi is ötszázalékos áfáért, de nem haraptunk rá a lehetõségre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.