Mire jó a Kádár-rendszer?

Szántó T. Gábor a Népszabadság október 16-i számában arról elmélkedett, hogy Mindenki kisebbség. Az ilyen kisebbségi érzésekkel megáldottakban – szerinte mindenkiben – már gyermekkorban kialakul egy ellenségkép. „Hozzá képest mindenki más, és szemein kinézve a többieket ők-nek látja, míg önmagát szüntelenül én-nek.” – írja Szántó T. Gábor.

Amikor elolvastam a november 20-i lap A „cigánybűnözés” furcsa karrierje című írás első bekezdését, miszerint „A szélsőjobb semmi újat nem talált ki, amikor kampányolni kezdett a »cigánybűnözéssel«: ez a fogalom a konszolidáló Kádár-korszak terméke”, felszaladt az agyvizem.

„...azt az elkövetőt tekintették cigánynak, aki cigány közösségben él, és csak formálisan rendelkezik bejelentett lakással, valójában rendszeresen vagy idényjelleggel vándorol. Illetve: letelepszik, de munkát nem vállal, életmódjában a cigány hagyományokat követi. A hagyományok közé sorolták a leányszöktetést és -vásárlást, a vérbosszút vagy például azt a felfogást, hogy a családfenntartás a nő kötelessége.”

Aki ugyanis a fentieket megfogalmazta, az teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy nem cigány embernek is lehet csak formálisan bejelentett lakása, rendszeresen, vagy idényjelleggel vándorolhat, letelepszik, de munkát nem vállal és életmódjában is követi – mint több más népcsoport – a cigányságnak tulajdonított hagyományokat. Ha nem csal a memóriám, a nagyvilágban – a cigányságon kívül – van még néhány népcsoport, ahol hagyomány a lányszöktetés és -vásárlás, a vérbosszú és az a felfogás, hogy a családfenntartás a nő kötelessége. Feltehetően a kádári terminológia is így értelmezte a „cigány” bűnözést.

Ha magamévá teszem Szántó T. gondolatát, joggal érezhetem, hogy a mai demokráciánkban kialakult egy „kisebbségi ellenségképzet” a Kádár-rendszerrel szemben, miszerint minden rossz onnan ered.

Talán nem ártana kedves illetékeseinknek figyelembe venniük az alábbia kat:

1. A napokban napvilágot látott egy felmérés, miszerint – finoman szólva – Magyarország polgárainak kétharmadát nem repeszti szét a rendszerváltással kapcsolatos öröm.

2. Az elmúlt húsz évben már nem a Kádár-rendszer volt hatalmon.

3. A jelen helyzet kialakulásához jelentősen hozzájárult a fasizmus azonosítása a kommunizmussal.

Balogh lajos Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.