A második év

Ronda év volt a világ számára 2009, bár messze nem annyira, ahogy vártuk egy évvel ezelőtt. Nem szabadultak el mindent elsöprő éhséglázadások, nem indultak meg visszafordíthatatlan erővel migránsmenetek, nem robbantak ki nagyobb térségeket befolyásoló háborúk, nem alakultak ki forradalmi szituációk, sőt, még nyomtatott újság is sokkal kevesebb omlott össze, mint amennyit el tudtunk volna képzelni.

Elégedettek lehetünk hát, sokan elégedettek is, keresvén az okokat, mitől abszolválta ilyen simán a világ a második világháború óta eltelt időszak legmélyebb válságának első évét. Jó ötletek vannak. Hogy a legnagyobb hatalmak között nincs ellenségesség, vagyis a kooperációnak egy egészséges szintjét észlelhetjük. Aztán, hogy szerencsés passzban jött a válság, ha lehet ilyet egyáltalán mondani, hiszen már véget ért a jó két évtizedes harc az inflációval. Vagy hogy mára olyan technológiák birtokában vagyunk, melyek összekapcsolják, mintegy hálózatba szervezik az egész világot, s így gyorsan és hatékonyan lehet reagálni mindenre.

Nem akarok károgni, de az ítéletekkel én megvárnám legalább a második évet. Mert kétségtelen, hogy a kormányok többsége időben felismerte: ez nem pont az a válság, melynek megoldását a piacra kellene bízni. Viszont az, hogy nekik maguknak van-e kellő erejük a rendezéshez, az még nem derülhetett ki. A többségükről legalábbis. Ha ugyanis az értelemszerűen duzzadó adósság fejében nem indul be a dinamikusabb növekedés, annak beláthatatlanok a következményei. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy van, ahol beindul, s van, ahol igen félpuha kis ágaskodásokkal számolhatunk. S ahol beindul, az vélhetően éppen a fejlődő világ egy része, bár nem ezért kapták a fejlődő elnevezést.

A mélyben nagyon nagy átalakulás zajlik, amely sokak számára jobbá, az egész számára pedig valószínűleg bizonytalanabbá teszi a világot. Az évek óta zsolozsmázott szöveg, miszerint olyan országok, sőt kultúrák vannak feljövőben, mint Kína, India vagy Brazília, de sorolhatnánk kisebbeket is, most válik éppen valósággá. Ezeknek az országoknak a hatalmi természete azonban teljesen más, mint amit mi eddig a világot befolyásoló hatalmak természetéről kialakítottunk a magunk számára. A világhatalmak és a kisebbecskék is annak idején éppen az ő kontójukra jöttek létre, s ezekben az országokban már-már tradicionálisan hánynak mindattól, amit világhatalomnak, nagyhatalomnak, szuperhatalomnak hívnak. Nem tudjuk, hogy ez átmeneti-e, de azt mindenesetre igen, hogy India ma, s még a belátható jövőben, egyáltalán nem akarja olyan attitűddel rendezni a világ dolgait, ahogy egykor Nagy-Britannia. Szinte megmosolyogtató az az elán, ahogy például a kínai kormányt igyekszenek rábeszélni a fejlettek, hogy vállaljon már nagyobb részt a világ ügyeinek intézésében, s ahogy ezt Peking hárítja. Ügyes, hiszen így csak hideget kapnak, úgy meg jutna meleg is.

Ritka nagy versenyfutás lesz 2010-ben a szerencséért, hogy dinamizmust kapjanak a gazdaságok még kormányaik kifulladása előtt. S nem fog mindenki célba érni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.