Jogállami megoldás?

Szép médiaesemény lett volna, ha lecsukják Livni asszonyt a londoni repülőtéren. Elképzelem a diplomáciai visszhangot, a tévéstábok tolongását, a tüntetéseket és ellentüntetéseket.

A volt izraeli külügyminisztert, a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét palesztin csoportok jelentették fel  egy brit bíróságon. Ahol ki is adták az elfogatási parancsot. Az indok – remélem, nem tévedek –, hogy Livni kormánytagként felelős volt az izraeli hadsereg tetteiért a háromhetes gázai háborúban. Annyit emlékeztetőül, hogy az Öntött ólom fedőnevű hadműveletet azért indították, az volt az indoka, hogy leállítsák a különböző palesztin fegyveres csoportok rakétatámadásait az izraeli települések ellen. A háborúskodásnak az izraeli hatóságok szerint több, mint 1100 áldozata volt, közülük háromszáz polgári személy. Az adatokat a palesztinok vitatják. Az izraeli hadsereget az ENSZ úgynevezett  Goldstone-bizottsága  háborús  bűncselekményekkel  vádolta.

Némileg a Hamaszt is.

Ennyi a Livni-ügy elég friss előtörténete. A képviselőnő egyébként már korábban lemondta megjelenését a londoni Zsidó Nemzeti Alap rendezvényén, így aztán a bíróság is visszavonta a letartóztatási parancsot. Egyébként korábban több izraeli személyiséget veszélyeztetett már Nagy-Britanniában a börtön, egy nyugalmazott tábornok a repülőgépét sem hagyta el Heathrow-n. Az ügynek van egy brit–izraeli (1) és egy általánosabb üzenete (2).

1. A brit társadalom és a zsidó állam kikiáltása óta a kormányok többsége is erősen arab barát és Izrael-kritikus. Látszik ez a sajtóból, még a hűvös távolságtartásáról híres BBC-ből is. Sok oka van ennek: Anglia felelőssége a sok évtizedes közel-keleti katyvaszért vitathatatlan. Érthető, hogy épp a független brit bíróság volt hajlandó egy ilyen súlyos politikai döntésre. Gordon Brown miniszterelnök nehezen tudta volna az ügyet rendezni.

2. Az elmúlt másfél évtizedben a világban erőre kapott a hit, hogy a bűnösöket, az emberi jogok és az emberi méltóság erőszaktevőit utol lehet érni, meg lehet büntetni, börtönbe lehet csukni. Ezt történt a délszláv háborúk után, ezt történt a közép-afrikai népirtás nyomán. A múlt eltörlése lehetetlen, ha a bűnösök büntetlenül maradnak. Ha évtizedekig élhetik nyugalomban az életüket, akár sok náci tömeggyilkos, az igazságos világ végképp mese marad. Több országban is akadtak jogászok, akik megpróbálkoztak olyan figurák bíróság elé állításával, mint Augusto Pinochet tábornok. Sokáig épp Londonban volt a chilei diktátor háziőrizetben egy spanyol vizsgálóbíró vádemelése alapján.

Nem tudom, Cipi Livni lett volna-e a megfelelő személy, hogy elkezdődjön a jelen háborúskodásainak jogi tisztázása? De talán nem kellene elutasítani a politikusok büntetőjogi felelősségre vonásának ötletét, bármennyire is vadnak tűnik. Nagyon sok véres bűnt követnek el manapság szinte szemünk látára. Terroristák robbantanak ártatlan piacozókat, más civileket terrorellenes akció járulékos veszteségeként könyvelnek el nagyhatalmi vezérkarokban. Nehéz persze elképzelni ezt, amikor az egyik oldalon fanatikus gyilkosok, a másikon demokratikus jogállamok állnak. De talán meg kellene próbálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.