Romániai feltámadás

Románia azzal a tudattal tért nyugovóra vasárnap este, hogy új elnöke van az országnak, és hétfőn arra ébredt, hogy minden marad a régiben. Traian Basescu egy lefutottnak tartott mérkőzést hozott vissza a sírból, mégpedig az utolsó pillanatban. Ezzel is igazolva azt a hírét, hogy minden hájjal megkent taktikus és nagy küzdő.

Pedig a körülmények tényleg összeesküdtek ellene: riválisai rég látott egységben sorakoztak fel, a román gazdaság pedig alig-alig képes a fejét a víz felett tartani a válság viharaiban. Basescu ebben a helyzetben is azzal nyert, amivel annak idején népszerűségét kivívta: a pőre populizmussal. Ilyen mocskos választási kampány talán még sohasem volt Romániában, és ebben az elnök úgy élt, mint hal a vízben. Ügyes trükkök sorozatával elérte, hogy az elmúlt hetek szinte másról se szóljanak, mint hogy ki a jó román és ki a rossz; ki a kommunista és ki nem az; ki volt gyűlölendő szekus és ki "ellenálló". Közben az ország valódi bajait gondosan a szőnyeg alá söpörhették.

Más kérdés, mire megy győzelmével az újrázó államfő. A választások tisztaságát vitató ellenzéki beadványok a jelek szerint nem lesznek képesek megkérdőjelezni mandátuma legitimitását - ettől azonban még eltarthat egy darabig a politikai patt. Feloldására Basescunak megint szüksége lesz minden ravaszságára. Zavaros, sokismeretlenes egyenlet ad neki fejtörést - ám ezeket ő mindig is kedvelte. Mindenekelőtt kompromisszumra kellene jutnia a parlamenti túlsúlyra támaszkodó ellenzékkel. Ha ez nem sikerül, jöhet az előre hozott törvényhozási választás. Ennek elkerülésére van egy jól bevált fegyvere: ellenfelei leszalámizása. Ez most is használhatónak tetszik - a liberálisok egy része máris finom jeleket küld az elnöknek, hogy egy jobboldali kiskoalíció gondolata tőlük sem lenne idegen. Még akkor sem, ha pártjuk népszerűsége könnyen rámenne azokra a brutális lépésekre, amelyek megtétele a következő kabinetre vár. Ezek ugyanis tényleg kikerülhetetlennek látszanak azok után, hogy az IMF felfüggesztette tárgyalásait Romániával, aminek legközvetlenebb következménye az állami szféra jövő havi béreinek elmaradása lehet. Márpedig az IMF lélegeztetőgépe csak akkor lép újra működésbe, ha lesz az országnak költségvetése, elkészül egy hiteles hiánykezelő program, valamint egy fájdalmas reformcsomag. Mindehhez működőképes kormány kellene. Könnyen elképzelhető, hogy a gazdasági kényszerek Basescut váratlan húzásokra késztetik - például egy szokatlan színezetű koalíció összetákolására.

Talán erre számítanak Markó Béláék is. Lehet, hogy végül igazuk lesz és az RMDSZ a mostani káoszból megint kormányzati tényezőként emelkedik majd ki. Annak ellenére is, hogy ebből az elnökválasztási kampányból az RMDSZ elég rosszul jött ki: a romániai magyarok nemigen követték a párt intencióját, hogy szavazzanak egyöntetűen Geoanára. A magyarlakta megyék inkább Basescura adták voksaikat - a jelek szerint az ottani magyarok körében még mindig viszonylag népszerű maradt a térséget elődeinél gyakrabban felkereső és ígéretekkel ilyenkor nem fukarkodó államfő. A magyar szavazókat Orbán Viktor azzal biztatta, hogy jövő nyártól elrendezi Basescuval a kétoldalú viszony problémáit. Az erdélyi magyarok most nyilván ezeknek az ígéreteknek a beváltásában reménykednek. Még akkor is, ha tapasztalataik alapján tisztában lehetnek vele: a hála Romániában sem politikai kategória.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.