Orbán mérge rácson innen és túl

Íme, így kell munkahelyeket teremteni! Jövőre börtönépítési láz törhet ki Magyarországon, a varrodákban pedig átállhatnak a huszonnégy órás műszakra, olyan kereslet lesz rabruhára. Ha csak el nem párolog Orbán Viktor mérge, áprilist követően sűrűn járnak majd a rabomobilok.

A leendő kormányfő - nagyot kellene fordulnia a világnak, hogy ne az legyen - tegnap beígérte: minden ügyben, amelyben gyanús pénzmozgásokat lát, az első dolga lesz, hogy bilincset kattintasson a bűnözők csuklójára. De nem is kell a kezeknek a pénz szagától bűzleniük, elég, ha rossz - mármint Orbán szerint rossz - gombot nyomtak meg a Parlamentben. Vagy erre ösztökéltek.

Az igazság szolgáltatása nem áll meg az országhatárnál: Washingtonban valószínűleg egyre többen alszanak majd nyugtalanul a hírre, hogy az új magyar miniszterelnök, ha eljön az ideje, a nép ítélőszéke elé fogja szólítani a Nemzetközi Valutaalap munkatársait, akiknek társtettesként kell felelniük a népnyúzó költségvetésért.

Orbán Viktor nem csinál titkot belőle: irgalmatlan indulat dolgozik benne. S ez még a visszafogott arca. Maga mondta tegnap újságíróknak, hogy a benne fortyogó düh jóval nagyobb annál, mint ami látszik rajta.

Méreg, az bennem is van. S igazat kell adjak a pártelnöknek. Lopnak ebben az országban, méghozzá szemérmetlenül? Így van! Kis túlzással: ami vagyon mozdítható, csak akkor marad a helyén, ha egyszerre két ellentétes irányból próbálják "magánosítani". Nem kérdés, rács mögött a helye annak, aki a törvényeket kijátszva tömi a zsebét. Még szigorúbb elbírálás alá kell esnie, ha mindezt a közvagyon rovására teszi.

Hogy a pártelnök által említett cégeknél, a Malévnál és a GYSEV-nél így volt-e - nem tudom. Ezt egy mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell kiderítenie, ám ha a Fidesz elnöke mellélő, méltóképpen kell kiengesztelnie a meghurcoltakat. Bár azoknak akkor már mindegy lesz.

Orbán Viktor azonban ennél jóval messzebb megy. Oszt mindenfelé, ahol szocik vagy hozzájuk közel állók árnyéka tűnik fel. Indul a számonkérés, és - természetesen a jog messzemenő tiszteletben tartásával - nem kegyelmeznek senkinek.

Láttunk már olyat, hogy egy ország miniszterelnökét vagy kormányának tagját hivatali ideje letelte után törvényszék elé próbálták állítani. Akkor azonban konkrét ügyekben firtatták az exkormányfő viselt dolgait. Olyan procedúrát azonban, ahol azért vonnak felelősségre leköszönő kormányfőt, mert ellenzéke számára elfogadhatatlan költségvetést nyújtott be, még nem pipáltam. Igen, tudom, Orbán sem Bajnait, sem Oszkót nem nevezte meg. Mégis világosan üzent: felelniük kell azoknak, akik ilyen költségvetést fogadtatnak el az Országgyűléssel.

A lex Orbán - ha lesz ilyen - veszélyes precedenst teremthet. Megtörténhet, hogy négy (nyolc) év múlva az ötlet atyját szorongatják meg az igazságot hozzá hasonló módon keresők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.