Gyanakvás

A november 10-i Magyarország oldalon tudatják, hogy májustól két nappal a határidő előtt kell postára adnunk a sárga csekkeket.

Szép, igazán szép, hogy így megreguláznak bennünket, de a módosítás – finoman fogalmazva is – féllábú, mert a csekkek kibocsátóira semmilyen határidőt nem köt ki. Márpedig több cég olyan későn küldi a csekket, hogy már a mai határidő sem tartható, nem hogy a két nappal korábbi. Az olyan kibocsátó meg ritka, mint a fehér holló, amelyik megadja nekünk a kézhezvételtől a befizetésig jogosan járó nyolc banki munkanapot.

Nekünk két munkanappal előre kell befizetnünk a pénzt. A kézhezvételtől a befizetésig viszont jogunk van nyolc banki munkanapra, ez az ünnepektől távol általában nyolc közönséges munkanap. Ugyancsak az ünnepektől távol négy munkanapra van a postának szüksége ahhoz, hogy a levelet biztosan kézbesítse. A legtöbb csekk-kibocsátónak a kiállítástól (a kísérőlevél keltezésétől) két munkanapra van szüksége a tényleges postázásig, tehát a postabélyegzőn szereplő dátumig. Az ünnepektől távoli időpontokban tehát 16 munkanapra, 20 naptári napra van szükség a csekk kiállításától a ráírt befizetési határidőig. Átlagos ünnepek idején ez négy-öt naptári nappal, karácsony–újév táján a posta kézbesítési késései és a sok munkaszüneti, vagy azzá tett nap miatt akár 20 naptári nappal is meghosszabbodik.

Ha minket köteleznek a két nappal korábbi fizetésre, akkor a csekkek kibocsátóit is kötelezni kellene arra, hogy a befizetendő csekkeket ne az utolsó utáni pillanatban postázzák. Ha a kibocsátó nem tartja magát ehhez, akkor felmerül a gyanú, hogy kimondottan a késedelmi díj kikényszerítésére utazik.

Válas György, Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.