Titokzatos terror

Két és fél évvel ezelőtt nem sikerült, most igen. Ismeretlen nemzetiségű, szándékú és motivációjú terroristáknak akkor még viszonylag kevés kárt sikerült okozniuk a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő expresszvonat utasainak testi épségében, péntek éjjel azonban majdnem tökéletesre sikerült a siklatás: huszonhat család siratja valamelyik tagját. Az esemény megrendítette az egész országot és mozgásba lendítette az ügyészség és a rendvédelmi szervek egész nyomozó apparátusát. Ami nagyon helyénvaló amúgy, mert a Néva expressz elleni első merénylet feltételezett tettesét még mindig nem sikerült elfogni, s pár napja csak, hogy ennek egyik bűntársa - egy ingus férfi - beismerő vallomást tett.

A terroristák (bárkik legyenek is, bármilyen sérelemért próbáljanak is ártatlan emberek tömegeinek a kiirtásával elégtételt venni) általában "jelképekre" utaznak. A New York-i ikertornyok, a londoni metró, Bombay legpatinásabb szállodája: mindmegannyi olyan célpont volt, amelyhez egy nagyváros imázsa így vagy úgy köthető.

A Néva expresszt azért sorolnám be ebbe a körbe, mert ez idő szerint az igazán roskatag orosz közlekedési infrastruktúra egyetlen olyan eleme, amely valamilyen fokon lépést tart az európai fejlődéssel. 2oo km/óra sebességgel halad, nem "batyuvonat", hanem az orosz bürokrata és gazdasági elitnek a "két főváros" között ingázó képviselőit szállítja sebesen.

A péntek este Moszkvából induló szerelvény különösen vonzó célpont lehetett azért is, mert a Szentpétervárra hazatérő urak és/vagy hölgyek ezen a napon mindig dugig megtöltik a nagyon kényelmes, nagyon elegáns vonatot. Más szóval, a terroristáknak az a kalkulációja, hogy minél több emberéletet, egyszersmind minél "értékesebbet", a rendszernek minél fájóbbat oltsanak ki, észrevehető volt az időzítésben.

Másfelől viszont: amiképp a két és fél évvel ezelőtti siklatást, a mostanit is házi gyártmányú robbanószerkezetekkel hajtották végre, ami már egy kicsit se emlékeztet New Yorkra, Londonra, Madridra. Amiből az a következtetés adódik vagy adódhat, hogy az általában iszlamistának mondott terrorláncok ehhez az aktushoz nem köthetők. De ha ők nem, akkor ki?

Sajnálatos módon a számára különösen súlyos gazdasági válság következményeivel küszködő orosz kormánynak odahaza is, a határon kívül is annyi ellensége van, hogy meddő vállalkozás találgatni. Annyi biztos, valakiknek komoly érdeke fűződött ahhoz, hogy látványosan, az egész világsajtó erősen felfokozott érdeklődése mellett repüljön a levegőbe egy "orosz szimbólum", s tétessék próbára az az erőszakszervezet, amely se kellő tehetséget, se kellő éberséget nem mutatott a Néva expressz ellen elkövetett első merénylet óta.

Oroszországban éppenséggel szaporodóban vannak az "ideológiai természetű nézeteltérések" - hol politikaiak, hol vallásiak, hol mások - erőszakos és véres számlaegyenlítései. Ilyenformán talán nem is rendül meg annyira a Néva expressz és halottai sorsától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.