Téves nyomon

Akik hajlamosak a Horthy-éra felelősségének bagatellizálására s a létezett szocializmus hibáinak eltúlzására, megelégedettséggel, akik pedig nap mint nap tapasztalják a fasisztoid nézetek terjedését, megütközéssel olvashatták Novák Attila október 20-i cikkét (Hol vannak a fasiszták?).

A szocialista fasisztaértelmezésről a következőket írja a szerző: "Ilyen alapon fasisztázták le a pártállam hatóságai az 1956-os forradalmat s 1956 után is sokakat, akik csupán rendszerellenesek voltak." De ez így nem igaz. A legmérvadóbb cáfolata ennek, hogy 1956 decemberében az MSZMP KB az "ellenforradalom" kitörésének okait öt pontban határozta meg, amiben a fasiszta jelző nem szerepelt. Az igen, hogy az előző rendszer egzisztenciái - döntően horthysta katonatisztek, csendőrök - aktívan részt vettek az eseményekben. De ami a döntő: az MSZMP nem csupán nekik tulajdonította '56-ot.

Valóban hibás felfogás, ha a Horthy-érát fasisztának nevezzük, de az tagadhatatlan tény, hogy a zsidótörvényeket nem a nyilasrémuralom alatt hozták. Miként az is igaz, hogy az 1956-ig terjedő időszakot egybemossák a megtorlás utáni szocializmussal. Valószínűleg Novák Attila ezt akarta kifejteni - nem teljes sikerrel. A fasiszták tagadhatatlanul ott voltak a Horthy-korszakban is, és ha a fasisztoid zsidótörvények nem születnek meg, talán nem jutunk el a nyilasterrorig, mert ezek az elemek nem erősödnek meg, nem bátorodnak fel.

Csak definíció kérdése lenne, hogy valakit fasisztának vagy kommunistának bélyegzünk? Nem. De szememben egyértelműen fasisztának minősül, aki szélsőséges, rasszista módon nyilvánul meg. És Novák állítása, miszerint az antifasiszta rendezvényeken általában marxista szónoklatokat hallani, nem igaz. Akik itt megszólalnak, azok a szélsőbalos vélemények ellen is fellépnének, ha éppen olyan aktívan jelentkezne társadalmunkban, mint a szélsőjobbos értékítélet, amely a "karvalytőke" sületlen elméletét a zsidóságra vetíti, s a cigányokban genetikailag kódolt, ingyen élő bűnözőket lát. És amit a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint 10-12 százalékos támogatottságot élvező párt hozott létre.

Novák Attila rossz helyen keresgél. Fel kéne már hagyni az álszemérmes értelmiségi diszkrécióval. Nevén kell nevezni a dolgokat, ez a védekezés legjobb módja. Persze lehet, hogy a szerző véleménye szerint az is marxista duma, ami a "krumplileves legyen krumplileves" szállóigévé nőtt kijelentésen alapul.

Tősér István

Miskolc

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.