Levélturmix

Szemere Katalin tudósított Polgár László zsinagógabeli koncertje után történtekről (Polgár László sikolya, október 20.). Beszámolóját csak megerősíteni tudom, az október 18-i koncerten ugyanazt tapasztaltam, mint ő: az Operaház brácsása egyértelmű gesztusokkal adta tudtul véleményét Polgár László beszédéről. A katartikus élmény után sétáltunk kifelé a zsinagóga árkádjai alatt, jobbról az 1945-ben mártírhalált halt gettólakók sírjai, előttünk "a brácsás hölgy", aki nagy hangon magyarázta kollégájának: mindezt 20 ezer forintért, és még antiszemitázást is kellett hallgatnom.

Pintér István

Budapest

Tévékritikusuk hosszasan magasztalja a Filmmúzeum nevű tévécsatorna egyik sorozatát (Páratlan!, október 31.). Még azt is megemlíti, hogy - a magyar tévéválasztékban szokatlan módon - a narrátor helyes hangsúlyozással, helyes intonációval beszél. Csakhogy sokunk számára hiába dicséri a műsort. A Budapest nagy részén monopolhelyzetben levő T-Home kábelszolgáltató ugyanis törölte választékából
a Filmmúzeumot, ahogy a másik művészfilmcsatornát, a valaha Európa, Európa névre hallgatót is. Pontosabban: először csak a rendes, analóg adásból törölte, csábító "prémium"-csatornaként téve be digitális választékába, aztán amikor már elég sok nézőt palizott be vele a digitális előfizetésre, akkor onnan is eltüntette. Közben az előfizetési díjat az egekbe emelte, a filmszemetet közvetítő csatornákból pedig egyre több van. Az igényes nézőket ennél a szolgáltatónál ma már egyedül a Mezzo csatorna szolgálja, arról se tudjuk, hogy meddig. Ha volna valódi verseny, már rég átmentünk volna más szolgáltatóra, de ennek a kiszolgáltatónak állami intézkedéssel biztosítottak helyi monopolhelyzetet.

Válas György

Budapest

Berlini tudósítójuk röviden ismertette Kertész Imre Die Welt-beli interjúját (november 9.). Az ismertetőből hiányzott a Nobel-díjas író legerősebb kijelentése, hogy ti.: ne kössék őt a magyarsághoz. Ezt nem kellett volna - bármennyire is elszomorító a hazai jobboldal "közbeszéde". Nem hihető az sem, hogy Kertész itthonléte alatt nem olvasott el egyetlen "engedélyezett" magyar irodalmi alkotást. Szemtanúja voltam, amikor Szigligeten, az írók alkotóházában több kortársa és barátja dedikálta neki éppen megjelent könyvét, amit azért a barátság kedvéért csak elolvashatott.

Funk Miklós

Pilisszántó

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.