Kész a projekt

Azt hiszem, hogy Mozgássérült alaptörvény című (Hétvége, október 17.) cikkének megírásakor Gerő András nem gondolta, hogy keserű tréfájával (legalábbis az én értelmezésemben ennek tűntek fejtegetései) szelet vet, és vihart arat.

Cikke nyomán Pánczél Hegedűs János történész kész projektet terjesztett elő: hogyan is kellene az ötletet megvalósítani? A Köztársaság - a bukott magyar államforma című (november 3.) írásában leszögezi, hogy "a magyar társadalomnak jelenleg, sőt már legalább hét évtizede, a minőségi, felelősségteljes politikai elit szinte teljes hiánya az egyik legnagyobb problémája". Hát persze! Azelőtt (ti. 1939 előtt) a politikai elit teljesen oké volt. Remek törvényeket hoztak (lásd zsidótörvények), a két világháború között hazánk hárommillió koldus országa volt, nagyszerű politikájuk eredményeképpen Magyarország a hitleri Németország egyik leghűségesebb szövetségesévé vált - hogy csak három jelentős momentumot említsek "minőségi és felelősségteljes" tevékenységük terjedelmes listájából. Pánczél szerint "a magyar nemzetnek király kell, aki a nemzet felett áll - de annak része, és aki dinasztikus politikát folytat". De rögtön tovább is megy. A megoldás kulcsát az 1944-ig működő államrendszer és a Szent Korona-tan visszaállításában látja, amire a nemzet - a szerző szerint legalábbis - 1944 óta vár. Halkan azért megkérdezném tőle: miből vonta le ezt a következtetést? A nemzet megsúgta neki? Avagy véleménye tudományosan megalapozott kutatómunka eredménye? Amennyiben az utóbbiról van szó, hálás lennék, ha a részleteket is megismerhetném (hol, mikor, milyen mintasokaságon végezte a felmérést stb.). Továbbá: miből jutott arra a következtetésre, hogy a királyság újbóli bevezetése automatikusan generál majd egy felelősségteljes politikai elitet is?

Pánczél Hegedűs virtigli királyságra gondol, ahol az uralkodó szó szerint élet-halál ura, hiszen az általa javasolt királyság legfontosabb feladata az lenne, hogy "benne az uralkodó uralkodjon, az állam pedig újra kormányozzon". Túl azon, hogy az állam sehol a világon nem kormányoz (nem is tudhat kormányozni, lévén nem kormány, hanem szervezet), további érdekes kérdésként merül fel, hogy az említett struktúrában ki hozná a törvényeket. Az uralkodó? Nyilván, hisz mi mást-egyebet jelenthet (a protokolláris feladatok ellátásán túl) az uralkodás? Ki bíráskodna? Az állam? Az uralkodó által pallosjoggal felruházott rendek képviselői? A szerző tehát tulajdonképpen a demokratikus államrend felszámolását és az abszolút monarchia bevezetését javasolja. Érdekes gondolat, főleg a XXI. század világának berendezkedését figyelembe véve.

Természetesen nem maradhat el az alig burkolt utalás a történelmi Magyarország területi restaurációjára sem: "A királyságunk ... olyan keretet biztosít a politikai nemzet számára, amelyben a Kárpát-medencében mindig is élni akartunk, és élni tudtunk." (Ami a többi, ugyancsak a Kárpát-medencében élő, egyéb politikai nemzethez tartozókat illeti, nos, azoknak bizonyára nincs semmi közük a dologhoz.)

Nem utolsósorban felmerül a nagy dilemma: ki légyen a nemzet királya? Fogas kérdés, nem véletlen, hogy a szerző ezen a ponton mély hallgatásba burkolódzik. Itt nyilván összekülönböznek majd a legitimisták és a szabad királyválasztók. A dolgok mai állása szerint két személy jöhet szóba: György, a legitimisták jelöltje, míg
a szabad királyválasztók vélhetően Viktort emelnék a trónra. Az utóbbit - a hagyományoknak megfelelően - a Duna jegén. Majd ha fagy - teszem én hozzá (és reményeim szerint még sok magyar demokrata).

Kertai Gyula

Budapest

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.