Fidesz-hetes

A Fidesz úgy készül a kormányzásra, ahogy az előzőre. Először mond egy durva számot, ami lehetőleg héttel kezdődik.

Az első Fidesz-kormány idején jól húzott a gazdaság, így hát a kitűzött és reálisan elérhetőnek tartott cél a hétszázalékos gazdasági növekedés volt. Ebből ugyan nem lett semmi, de érdemi politikai kára nem származott belőle a Fidesznek, nem húzták rá az orrára nap nap után. Miért is tették volna? Megfogadták a saját maguk tanácsát, mertek nagyot álmodni, és bár azt el nem érték, ameddig eljutottunk, az sem volt kevés. Akkor meg kinek fog fájni, hogy nem hét? - mondhatták a politikai kommunikáció mérnökei. És igazuk volt. Ettől nem vesztett voksot a párt.

A mostani választás előtti gazdaságpolitikai kommunikációjában is ezt a módszert alkalmazza a Fidesz, csak éppen a szám nem plusz, hanem mínusz, és nem az elérhető gazdasági növekedést mutatja, hanem a várható államháztartási hiányt. Ez érthető is, ha azt nézzük, hogy a magyar gazdaság a gödör alján szemez a bányászbékával.

Ahogy a hétszázalékos növekedési cél idején, úgy most sem világos, miképp lehet ekkora "hiányelszámolás" a Bajnai-kormány öröksége. Már akkor is szét kell tárnunk a kezünket, ha csak a Fidesz által számolt kilencszázmilliárdos deficit legnagyobb tételét, a Magyar Nemzeti Bank a párt szerint 300 milliárd forintos és a 2010-es költségvetést terhelő veszteségét nézzük. A jegybank ugyanis nem vár 2009-re veszteséget (sőt legutóbbi elemzésében már nyereséget prognosztizál), amikorra pedig vastag deficitet jósol, azt meg a Pénzügyminisztérium szerint még nem a jövő évi büdzséből kell kifizetni.

Persze, az sem lesz egy népünnepély, amikor egy évvel később ki kell pengetni az MNB saját maga által 2010-ben 126 milliárdra, 2011-ben pedig 111 milliárdra becsült veszteségét, de ettől nem lesz nagyobb a hiány jövőre. Hacsak... Hacsak nem mond igazat a szocialisták kormánya. Na, és ki az, aki ezt Őszöd után legalábbis ne lenne hajlandó feltételezni? Így a Fidesz "hiányvárakozása" a politikai kommunikáció fő oszlopaként simán kitarthat a választásokig.

Aztán meg kormányra kerülés esetén az sem baj, ha nem lesz ekkora a deficit. A Fidesz szakpolitikusai ebben az esetben is elhessegethetik a hozzáértésüket feszegetők kérdéseit azzal, hogy ők csak mertek nagyot rémálmodni, ami a szocikat ismerve minimum dicséretes óvatosság.

Valójában azonban fölösleges a Fidesz deficittételeit szakmailag szálazni, mert a lényeg nem az, hogy a felsoroltakból kijön vagy kijöhet-e ekkora hiánynövekedés. A lényeg az: a párt fel akarja készíteni a közvéleményt és Magyarország hitelezőit, hogy a hiány jóval nagyobb lehet annál, mint ami a 2010-es költségvetési tervben szerepel.

A választásokig hátralévő idő éppen elég ahhoz, hogy idehaza ezzel is segítse a kampányát, külföldön pedig szondázza, mit hajlandóak elviselni a befektetők. Kormányra lépése esetén a kipuhatolt, a költségvetésben szereplőnél magasabb, de még tolerálható hiány akár mozgásteret is adhat a Fidesznek.

Ha pedig mégsem lesz akkora a hiány, mint amekkorát a párt jósol, azzal is nyer, hiszen elmondhatja: véres verejtékkel hatástalanította a Bajnai-kormány hátrahagyott aknáit. Egyszóval a hétszázalékos hiányba nem lehet belebukni. A választásokig semmiképp.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.