Butaság ellen nincs oltás

Szomorú rezignáltság vesz erőt az emberen az újinfluenza-járvány kapcsán szárnyra kelt összeesküvés-elméletek olvastán. A modern világgal szembeni elidegenedésből és frusztráltságból meg a problémák elmélyült intellektuális feltárása iránti igény hiányából fakadó agyrémek láttán felmerül a kérdés: vajon van-e bármi esélye annak, hogy az emberiséget egyre nagyobb számban fenyegető, kiszámíthatatlan fenyegetés kapcsán közösen kimunkált, értelmes megoldásokra találjunk?

A járvány "központi" - természetesen amerikai-zsidó - kirobbantásáról vagy éppenséggel a vakcinák fölöslegességéről szóló fantazmagóriák kiötlőinek és terjesztőinek nyilvánvalóan fogalmuk sincsen arról, hogy éppen az amerikai kormányzat évek óta rendkívül komoly erőfeszítéseket tesz egy várható járványra való felkészülés érdekében. Teszik ezt annak alapján, hogy a legmérvadóbb tudományos előrejelzések szerint sajnos már nagyon is aktuális egy a múlt század elejihez mérhető hatású járvány bekövetkezése.

Még egyszer: egy ilyen járvány bekövetkeztét a járványügyi szakemberek - vagyis nem dörzsölt politikusok, nem görbe orrú pénzemberek, hanem fehér köpenyes szakemberek - már hosszú évekkel ezelőtt kilátásba helyezték.

A kérdés soha nem az volt, hogy lesz-e járvány, hanem az, hogy pontosan mikor. Hozzávetőlegesen ez sem kérdés: a modellezések szerint nagyjából ezekben az években kell ennek bekövetkeznie. A különbség csupán abban fog állni, hogy ez a járvány (hogy éppen a mostani H1N1 lesz-e ez végül, azt még nem tudhatjuk) jóval virulensebb lesz, illetve hogy a globális közlekedés fejlődésével várhatóan sokkal gyorsabban fog terjedni, mint a múlt század eleji influenzajárvány. "Ismerik a Viharzóna (The Perfect Storm) című filmet. Ha a SARS [atípusos tüdőgyulladás] egy nagyon-nagyon komoly mikrobiális vihar volt, akkor a tényleges mikrobiális viharzóna még előttünk van; és el fog érkezni, efelől ne legyenek kétségeik" - szögezte le az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) stratégiai értékelőcsoportja szervezésében összehívott szakértői panel egyik tudományos résztvevője 2003-ban, a SARS-járvány időszakában. Az összegyűlt szakértők már akkor figyelmeztettek arra, hogy az aktuális járvány nagy valószínűséggel egy sokkal súlyosabb járványnak az előjele lehet.

A National Strategy for Pandemic Influenza címet viselő kiadványt ennek hatására, még 2005-ben jelentette meg az amerikai Homeland Security Council (Belbiztonsági Tanács). Figyelemre méltó, hogy a jelentés az Egyesült Államok nemzetbiztonsági stratégiájával és belbiztonsági stratégiájával összhangban körvonalazza a cselekvés kereteit. A járvánnyal szembeni hatósági tevékenység legfőbb irányító és koordinációs szervezete a Homeland Security Department (Belbiztonsági Minisztérium). Vagyis az Egyesült Államokban a járvány kérdését végső soron nemzet- és belbiztonsági kérdésként kezelik. Ez egybevág a nemzetbiztonság kérdésének folyamatban lévő átértékelésével, melynek során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nem hagyományos, nem állami aktorokhoz kötődő vagy akár kifejezetten aktorok, "elkövető" nélküli veszélyek, kihívások. Mindezek egyik legfőbb - és legaggasztóbb - jellemzője az, hogy számos egyedi, sajátságos kifejletet rejtenek magukban, és dacolnak még a pusztán valószínűsítő előrejelzésekkel is. Az eddig kontrol alatt tartott fertőző betegségek - az egyik amerikai nemzetbiztonsági jelentés szerint - fokozott virulenciáról, változó gyakoriságról és transzkontinentális terjedésről tanúskodnak.

Mindezek következtében egyetlen kormányzat, intézmény vagy közösség sem lesz képes önmaga elérni az elégséges információmennyiséget ahhoz, hogy felismerje a fejlődési irány mintáját, illetőleg hogy megfelelő adaptív válaszokat találjon a kihívásokra. Így tehát egy közös ügy érdekében kialakítandó kollaboratív és proaktív együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy közös koncepciókat, illetve új, hálózatba szervezett, nemzet- és intézményközi együttműködési formákat tudjunk kifejleszteni. (Jellemző, hogy az USA Nemzeti Hírszerzési Igazgatóságának egyik kiemelt projektje a Mercyhurst College Titkosszolgálati Tanulmányok Intézete közreműködésével készült kollaborációs projekt, mely a globális járványok és betegségek nemzetbiztonsági következményeit vizsgálja.)

A jelenlegi járvány éppen a fentiek szükségességére és sürgető voltára kellene hogy felhívja a figyelmet; ahelyett, hogy bevált szokás szerint megint valami szamársággal rázzuk le a cselekvés - na és persze mindenekelőtt a gondolkodás - kényelmetlen terhét magunkról.

A szerző politikai elemző

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.