Olvasói levelek

Egy profi hely

 

Hatvanhat éves nyugdíjas vállalkozó vagyok, a Műszergép Kft. családi vállalkozás ügyvezetője és tulajdonosa.

Mercedes Sprinter kisteherautónkkal indítási problémák voltak, ezért fiam szeptember 7-én bevitte a Pappas Auto Magyarország Kft. szervizébe. A kocsit ottfogták - este kellett érte menni. A jármű átvételekor a szerelő átadott a fiamnak egy 34 400 forintról szóló számlát, amely hibakeresést (készülékkel és elektromos berendezéssel), a jobb oldali ajtó javítását és a munkadíjat tartalmazta. Az alapprobléma azonban nem oldódott meg. A szerelő azt tanácsolta gyermekemnek, hogy csináltassunk egy új indítókulcsot, mert ha az önindítóval lenne baj, nagyon sokba kerülne. Az árról tudakozódott és a 17 ezer forintos árat hallva átadott 10 ezer forint előleget.

Másnap reggel az autó az istennek se akart indulni. Első mérgemben felhívtam a helyi autószerelőt - nem hallgatva fiamra, aki arról győzködött, hogy ezt az autót csak profi helyre lehet vinni. A szerelő kisvártatva megérkezett. Öt indítás után kért egy kalapácsot és megkocogtatta az önindítót. Csoda történt - a jármű beindult. Levittük a kocsit a műhelyébe. Három órába sem telt, kész is volt. A behúzó mágneskapcsoló relét kellett kicserélni az önindítóban. A számla 14 500 forintról szólt, amiből 10 ezer volt a relé.

Több mint két hét után jelentkezett a szerviz: elkészült a kulcs. Fiam beállt az autóval és a váróban várakozott, mert az összehangolás kb. egy órát vett igénybe. A munka végeztével újabb számlát kapott - 35 ezer forint állt rajta (hibakeresés készülékkel, hibakódok törlése, segédanyagok, használt alkatrész, kezelési díj). Felhívtam a számlázást, ahol megerősítették, hogy a kulcs valóban 17 ezerbe kerül, a többit beszéljem meg a szerelővel. A számla így jó, ahogy van - mondta a szerelő, de ha akarom, mást ír rá a hibakeresés helyett. Ez igen!

Így került a "profi helyen" majdnem 70 ezer forintomba a 17 ezer forintos kulcs.

Farkas István

Majosháza

Ez azért durva!

 

A nyáron módosított fővárosi parkolási rendelet értelmében januártól mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a családoknak, akik két autót is tartanak. Az eddigi ingyenes lehetőség helyett átlagosan akár 50-90 ezer forintot is fizethetnek évente azért, hogy a második autóval is a házuk előtt állhassanak meg - áll a Százezerbe is kerülhet az "ingyenes" parkolás című (október 24.) információban.

Egyike vagyok azoknak, akik e rendelet hatálya alá esnek. Becsületesen élő és dolgozó, 36 éves ember vagyok. Nettó jövedelmem 86 ezer forint. Az egyetlen dolog az életben, amire sikerült félretennem pénzt: egy autó. Persze azt is részletre vásároltam, aminek a törlesztője még tart. A szüleimnek is van saját gépjárművük és a 34 éves öcsémnek is. Én vidéken dolgozom, tehát szükségem is van rá, az öcsém pedig a saját üzletébe szállít árut. A szüleim nem használják mindig, de van kocsijuk. Mindannyian egy lakásban lakunk - a szülőknél. Még esélyünk sincs arra, hogy elköltözzünk. Most mi a fenét csináljunk?! Nem tehetünk róla, hogy a VII. kerületben születtünk és élünk.

És fölmerül egy kérdés: milyen alapon akarja majd beszedni tőlünk az önkormányzat a közel 20 ezer forintnyi teljesítményadót, ha az autónkat lényegében be sem vihetjük a kerületbe? Hiszen bár a neve megváltozott, lényegében ez egy úthasználati díj.

Ujlaki Gábor

Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.