Két referendum között?

Nyakunkon az újabb kettős állampolgársági vita. A Fidesz önálló törvényjavaslata azt jelzi: elszánta magát az öt évvel ezelőtti népszavazással befagyott, rossz emlékű polémia kiolvasztására. És persze arra is, hogy a kérdést beemelje kampánytémái listájára. Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy Orbánék egyik - talán legfontosabb - célja tulajdonképpen éppen ez.

Erősíti e benyomást, hogy a Fidesz faképnél hagyta az ügyben kialakított pártközi konzultációt, ahol pedig általános vélekedés szerint nem is kilátástalan megbeszélések folytak az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos szabályok egyszerűsítéséről. Az ellenzéki párt láthatóan az erő pozíciójában érzi magát - nem egyszerűsíteni akar, hanem a saját elképzeléseit érvényesíteni. Ha ezt a többiek elfogadják, jó, ha meg nem, úgy is jó: a törvény módosítását ez esetben a jövő nyáron már Orbán Viktor fogja tollba mondani az új Országgyűlésnek.

Az első verziónak kicsi a valószínűsége, de azért nem zárható ki teljesen. A kormányzó párt belső állapotai ugyan igencsak ziláltnak tetszenek, de ilyen helyzet minden jel szerint mégiscsak egy általános "lázadás" részeként lenne elképzelhető. A dolgok talán mégsem tartanak itt, jóllehet, sok szocialista honatya rossz szájízzel emlékezik az öt évvel ezelőtti népszavazási vitára, pártjának bizonyos akkori érveire, és hajlik is rá, hogy alapvetően nemzetpolitikai-érzelmi ügyként kezelje a kettős állampolgárságot.

Ezt mutatták a nemrégiben befulladt pártközi konzultációk is. Amennyire tudni lehet, e fórumon lényegében a probléma ilyen aspektusai álltak előtérben - ami már csak azért is meglepő, mert hiszen az ügynek azért vannak egyéb lényeges vonatkozásai. Szűklátókörűség csupán egyfajta "jóvátételt" és szolidaritási aktust látni a szabályok átgyúrásában. Mert vajon miért is számítana szentségtörésnek egy ilyen törvény megalkotásakor alaposan körüljárni ennek munkaerő-piaci, szociális vonatkozásait vagy az egészségügyi hálózatra gyakorolt hatásait? Márpedig ilyen vizsgálatok eddig nem készültek. Pedig ezek a kérdések már a népszavazás idején is felmerültek - ám a hiteles válaszok azóta is hiányoznak. Miközben pontosan a referendum kimenetele mutatja, hogy a választók igenis érzékenyek voltak a dolog ilyen összefüggéseire. Más vonatkozásokban pedig az azóta történtek újabb kérdéseket is felvethetnek. Így például öt évvel ezelőtt a "schengeni vasfüggöny réme" ködlött fel előttünk. Mára ez a veszély elhárult - már a vajdasági magyarok vízumproblémája is megoldódni látszik. Az anyaországgal való kapcsolattartás egyedül a kárpátaljai magyarság számára marad súlyos gond. Ezen azonban a kettős állampolgárság nem segíthet, hiszen Kijev nem ismeri el ezt az intézményt.

Mindezek végiggondolása kétségkívül nagy feladat a törvényhozók számára; ám a közvélemény ezt vélhetően el is várná tőlük - akár a mostani összetételű Országgyűlésről van szó, akár a következőről. E munkát megspórolni nem lehet, ha körültekintő módon, hosszú távra megalapozottan akarjuk átalakítani a szabályokat. És valójában az idő sem sürget - érezhetik most sokan. A kampánymegfontolások persze annál inkább. Az igazán elegáns megoldás az lehetne, ha a pártok együtt gondolkodnának és adnának felelős válaszokat egy ilyen kényes kérdésben. Azt pedig, hogy válaszaikat a közvélemény akceptálja-e, csupán egy újabb referendum tudná megnyugtatóan eldönteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.