Tamás a hitetleneknek

Már a második egészségügyi vezető oltatja be magát nyilvánosan, a tévékamerák előtt a H1N1-oltással, mintegy bemutatva, hogy bátrak, elszántak, halált megvető bátorsággal bírnak. Meg hogy nem történik semmi velük. Én tényleg tisztelem őket ezért, de vajon miért kell naponta, újra és újra bizonygatni, hogy a hatóság által törzskönyvezett oltás beadása nem nagyobb veszély, mint maga az influenza? Kérdés, hogy állapotos lányukat, unokájukat is ilyen bátran vinnék-e a szurira, ugyanis a kételkedők legnagyobb része e kettő csoport beoltásának szükségességét, ártalmatlanságát és a sokak által hangoztatott kis kockázatot vitatja.

Ha egy orvos csak úgy tudja meggyőzni betegeit egy gyógyszerről vagy oltásról, hogy beveszi vagy beoltatja magát, akkor naponta több száz, havonta több ezer felesleges kemikáliát, havonta legalább két vakbélműtétet kellene vállalnia. Nevetséges, mert éppen hivatásunk lényegét, a bizalmat akarják így visszaszerezni. Szerintem rosszul teszik, hogy kommunikációs guruk tanácsaira hallgatnak. Bernard professzor sem cserélte ki a szívét, Banting sem idézett elő magán hiperglikémiás sokkot az inzulin hatásának bemutatására. A tudomány eredményeinek bizonyításának megvannak a maguk eszközei, a tények, a vizsgálatok, az eredmények, amelyek kimutathatók, elemezhetők, s mindenekelőtt kontrollálhatók és vitathatók is.

A nyilvános orvosi vizsgálat nem a tudomány, hanem a bulvár kategóriájába tartozik. Vízióimban hetente hívják össze a sajtót, hogy élő közvetítésben tudósítsanak arról, éppen kinek adták be az oltást. Legközelebb kvízműsorral, vetélkedővel tarkítják, esetleg sziklaugrással egybekötött program lesz. Elrettenve nézem, idegen tőlem, nekem már Horváth Ágnes bungee jumpingja is sok volt. Bárkit kérdezek, ettől nem nő az oltás iránti bizalma, cirkusz, mondják az emberek.

A gyógyítás, a megelőzés kivitelezése nem a miniszter, hanem a szakemberek dolga, a bizalmat az oltás iránt rajtuk keresztül érheti el az egészségügyi vezetés, feljelentéssel, riogatással, a felmerülő kételyek leintésével nem lehet eredményt elérni, csak még nagyobb káoszt a hozzá nem értők fejében. Elvárható, hogy a miniszter ne csak a vakcinagyártás, hanem az oltás beadásának korrekt szakmai és anyagi feltételeit is teremtse meg, és ismerje el a kételkedés tudományos lehetőségét is.

Ne azt mutassa meg, hogy bátor, hanem azt, hogy hozzáértő, és alkalmas arra, hogy Magyarország 10 millió állampolgárának egészségügyét szervezze, vezesse. És tegye a dolgát, lege artis.

Hávelné Szatmári Katalin
gyógyszerész

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.