A cápa és a polip

Ahogy a dolgok ma Magyarországon zajlanak, érdemes felidézni egy néhány évvel ezelőtti tudományos történetet, amelynek természetesen semmi köze semmihez, még csak nem is aesopusi, egyszerűen csak érdekes.

A seattle-i akvárium óriáspolipja kinőtte a saját tartályát, így áthelyezték egy nagyobb medencébe, ahol addig kisebb halak társaságában néhány cápa élt. A tudósok kicsit aggódtak is, nem vadásszák-e le a cápák a jövevényt, de remélték, hogy a kövek között rejtőzködő polipot megvédi a környezetébe beleolvadó színe és általában is remek álcázkodó képessége. A következő hetek azután váratlan és kissé misztikus fejleményt hoztak: a kutatók legnagyobb meglepetésére fogyni kezdtek a cápák. A méteres, sőt, afölötti ragadozóknak csak a maradványait találták meg a hatalmas akvárium fenekén.

A cápa a tengeri élővilág csúcsragadozója, a tápláléklánc tetején foglal helyet. Mindent megeszik, ami emészthető, mohóságában olykor azt is, ami nem, viszont a cápát, már amennyire addig tudták, csak az ember eszi meg. (Ő is csak akkor, ha nem nézi eleget az Animal Planet műsorát, és figyelmen kívül hagyja a környezetvédők aggályait.) A cápára, mint a szárazföldön az oroszlánra vagy a tigrisre, a közfelfogás szerint egyetlen állat sem vadászik, ő vadászik mindenki másra - közte a polipra is.

Utóbbinak vannak többméteresre megnövő, a nagyobb állatokra is veszélyes óriás fajai, de azt még senki sem látta, hogy cápára támadtak volna. Fordítva annál inkább: a cápa, ha észreveszi a fenék kövei között, nagy étvággyal fogyasztja az óriáspolipot.

Ezért is hökkent meg az a kutató, aki úgy döntött, utánajár a különös cápapusztulásnak, és bent marad éjszakára, hogy figyelje a medence élővilágát. Mint a YouTube-ra is felkerült videófelvételen látszik, a cápa legyőzhetetlenségének biztos tudatában gyanútlanul úszkált, amikor mozgása egyszerre megtorpant: testére előbb egy, majd mind több csáp tekeredett, a polip nyolc karjának szívókorongjai szorosan rátapadtak, mozdulni sem tudott. Hiába volt elől a félelmetes fogsor, a csúcsragadozó a hasa felől védtelennek bizonyult.

Mindebből mindössze annyi a tanulság, hogy még a cápa sem mehet biztosra. A halálos veszély pedig néha egy lenézett, fejletlenebbnek tartott puhatestű felől érkezik.

Mindenkinek jó lesz vigyázni.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.