Kitörési pont

Szalay Tamás Lajos ismerteti, hogy jövőre 450 millió forinttal csökkentik az ÁNTSZ működésére szánt keretet (Az MSZP korrigálna a büdzsén, szeptember 30.).

Ennek sokszorosa is lehetne a csökkentés, ha egyidejűleg lehetővé tennék, hogy az ÁNTSZ a saját működésére fordítsa azt a pénzt, amelyet bírságként a nemdohányzókat védő törvény megsértéséért beszed. A nemdohányzókat védő törvény az ÁNTSZ feladatává teszi rendelkezései betartatását, a törvénysértések bírságolását, de e kötelezettségét totálisan elszabotálja a szervezet. Országosan és évente mindössze néhány százezer forint bírságot szab ki, kevesebbet, mint amennyit egyedileg az Országgyűlés elnökétől (a képviselők megrendszabályozásának elmulasztásáért) vagy (a járműveken dohányzó járművezetők bántatlanságáért) a BKV vezérigazgatójától be lehetne hajtani. Ilyen alkalmanként, akár évente többször, százezer forintra bírságolható vezetők pedig tízezrével vannak, és akkor még hol vannak az egyenként harmincezerre bírságolható egyéni vétkesek?

Ha ezen múlna a szervezet működése és a dolgozók fizetése, akkor rögvest nekiállnának teljesíteni a kötelességüket, a beszedett bírság pedig - ismerve a magyar mentalitást - legalább két évig fedezné az ÁNTSZ teljes működését.

Válas György

Budapest

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.