A gyógyszermafla

Lyukacsossá szúrathatják magukat az egészségügyi vezetők főműsoridőben. Ha ez így megy tovább, akkor is egyedül maradnak - hogy őket idézzük - a pandémia elleni védettségben. Ahogy az istennek nem képesek világjárványt mondani pandémia helyett, úgy nem érthető az sem, amit orvosaink egy része egymással művel - miközben persze velünk...

Vasárnap este a TV2 az infektológiai szakmai kollégium - fertőzések tekintetében a legautentikusabb testület - véleményét közölte, amely szerint terhes nőket márpedig ne oltsanak, s egyébként is: türelem, mert semmi sincs rendben a vakcina körül.

Márpedig a hivatalos forgatókönyv szerint éppen a terhes nőkkel kellene kezdeni. Ezt a nem elhanyagolható tekintélyű Czeizel doktor is megerősítette. De mit gondoljanak a várandós hölgyek, és mindenki más, aki az oltás kockázatait mérlegeli, ha az első előtti pillanatban kiderül, hogy mindennek ellenére még a terhes nőkre sem vigyáznak eléggé az illetékesek?

Jobb az ilyenből kimaradni. Ki a csoda tanulmányozná ilyen állapotban a híres német Koch Intézet állásfoglalását, amely óvatosságra int, mondván az új influenza az eddiginél gyorsabb ütemben terjedhet, a közvélemény viszont hajlik arra, hogy nem különösebben ártalmas fertőzésről van szó. Hangsúlyozni kell, mondják a német orvosok, hogy a vírus megváltozhat, veszélyesebbé válhat: az oltóanyag biztosítása és az oltás jelenti az egyetlen alternatívát. Akkor most mi van?

A tanácstalanság rövid időre enyhül, amikor kiderül, hogy a TV2 nem is a szakmai kollégium állásfoglalását tette közé, annak csak egyik tagja fejtette ki úgymond a magánvéleményét, miközben a testület hivatalos állásfoglalása az övének épp az ellenkezője. Eszerint ugyanis a "terhességi szakasztól függetlenül javasolt (...) a pandémiás influenza A(H1N1) elleni vakcináció."

Itt többen mérhetetlenül felelőtlenek voltak. Vagy az egyik, vagy a másik fél, amikor úgy gondolta, fel kell rúgni a paravánt, a laikus nép is lássa a nyers vitát, úgy, ahogy ők a belső termekben. De azok is méltatlanul járnak el, akik arról adnak ki közleményt egyesületük nevében, hogy csakis a gyógyszermaffia érdekeit szolgálhatja az államilag szervezett oltás; azok is, akik szerint semmi új nincs a H1N1 vírusban, hiszen már a harmincas években is ismerték, így hát szélhámoskodik a fél világ, (nemrég az unió valamennyi egészségügyi minisztere is?), amikor különleges veszélyről beszél. Felelőtlen, aki anélkül, hogy esélyt adna a járatlan közönségnek a védekezésre, közli mindannyiunkkal, hogy bizonytalan szavatosságú vakcinát készülnek beadni. Vagy az felelőtlen, aki ezt tervezi.

Az emberek, mit tehetnek, figyelnek. A TNS közvélemény-kutató cég friss felmérése szerint a magyarok mindössze harmada adatná be magának vagy a gyerekének a védőoltást. A többiek beszéljék meg esetleges tüneteiket majd a gyógyszermaflával. Mert attól tartok, hogy az van itt, nem maffia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.