A nem rasszista rasszisták

"Velük vannak tele a börtönök", "minden segélyt rájuk költünk", "élősködnek a nép nyakán", "kiszipolyoznak bennünket", "semmi mást nem tudnak, csak lopni, csalni, hazudni", "lassan többen lesznek, mint mi vagyunk, és akkor megnézhetjük magunkat".

"Vannak köztük dolgosak és becsületesek is", "nekem alapvetően semmi bajom velük, de az volna a legjobb, ha visszamennének oda, ahonnan jöttek, Indiába", "semmi mást nem kell velük csinálni, mint egy rezervátumba zárni őket, nincs más megoldás". Nagyjából így szólnak a cigány kisebbségről szóló rasszista, szélsőséges kijelentések és "vélekedések". De vannak durvább változatok is. Például: "Hitler nagy hibája, hogy közülük keveset gázosított el". Hallhattuk a fideszes edelényi polgármestertől, hogy "szándékosan ártanak születendő gyereküknek a roma nők azért, hogy magasabb családi pótlékot kapjanak". Bizonyíték persze sehol, csak cáfolat, de ez a polgármestert és támogatóit nem zavarja.

"Zsidó világ-összeesküvés van, minden mögött ők állnak, ők csinálták a kapitalizmust és a kommunizmust, ők robbantották ki a forradalmakat, a világháborúkat és a világgazdasági válságokat, természetesen a mostanit is." "Nekik semmi sem elég, mindent felvásárolnak", "hamarosan övék lesz az egész ország", "Izrael a jól termő magyar földeket akarja megszerezni, és ez sikerülni is fog nekik", "Auschwitz csak egy méretes hazugság, a holokauszt nem egyéb fantazmagóriánál".

Mások "dagadt bukszájú kalmárokról" és "galíciai jöttmentekről" beszélnek. Egyesek rájuk utalva azt ajánlják, hogy "inkább a Holt-tengerből nyerjenek édesvizet, ahelyett hogy a mienket akarják".

És egy ideillő levélváltás a legnagyobb közösségi portálon, ahol névvel és arccal egy alföldi megyeszékhelyen dolgozó ügyvéd vicces kedvében a következőt kérdezi: "Mekkora a körülmetéltek aránya napjainkban?" Majd megadja a választ: "Attól függ, hol. A médiában és a parlamentben például igen magas."

Erre e sorok írója ezt válaszolja: "Tisztelt Uram! Egy jogvégzett, magát jópofának tartó embertől többet várna az ember, mint hogy félreérthetetlen antiszemita viccekkel kedveskedjen."

Majd erre a válasz: "Uram, nagyon sajnálom, hogy esetlegesen sértésnek vette a megnyilatkozásomat. Természetesen semmilyen sértő szándék nem volt, de nem alaptalan a megjegyzés, jelentős esetekben sajnos tény az antiszemita véleménynyilvánítás. Az is tény, hogy mindkét helyen sajnos jelentős számú nem oda való ember van. Megkövetem, és egyáltalán nem volt szándékomban Önt megsérteni." No comment.

A romákat/cigányokat és a zsidókat gyalázó, a fenti kijelentéseket citálók nagy többsége - ahogy az előbbi példa is mutatja - önként vagy rákérdezés után magától értetődően leszögezi: ő nem rasszista. Dehogy.

Mikor pedig szembesíteni próbáljuk őket egészen elképesztő kijelentéseikkel, akkor sok minden elhangzik: "nem úgy gondoltam", "nem az összesre értettem" stb., ám egy hangsúlyos "de" után többnyire megismétlik a vádakat. Ott vagyunk, ahol voltunk.

Amikor információik forrásairól kérdezzük őket, akkor általában teljes a homály: "Az interneten olvastam", "angol, amerikai történészek írták, már nem is tudom, hol, valamelyik könyvben" és így tovább. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ők nem rasszisták, egyszerűen csak magyarok, akik büszkék Erdélyre, fáj nekik Trianon, az árpádsávos zászló pedig nem "azért" fontos nekik, egyébként pedig egyetlen igazán nemzeti párt sincs a parlamentben...

A végén minden rasszistáról kiderül, hogy nem rasszista, csak az nem derül ki, hogy miket kell gondolni ahhoz, hogy valaki már szerintük is rasszista legyen. Vagy nem is az számít, hogy mit gondolnak, hanem az, hogy kikről?

A szerző újságíró

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.